Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Meteen 'Russia, Russia': fantastische goals zorgen voor WK-magie

Meteen 'Russia, Russia': fantastische goals zorgen voor WK-magie
Beeld EPA

Het werd een gemoedelijke middag in Moskou, bij een deugddoend zomerzonnetje. Een beetje muziek, wat gekke mannen in pak, de kreet 'Russia Russia', en fantastische goals. Intussen zijn de Saudi's allesbehalve briljant aan het WK begonnen. 5-0. Niet getreurd, jongens.

Iets is niet juist. Loesjniki loopt stilaan vol voor de openingswedstrijd van het WK, en we vragen ons af: 'Waar is de magie van de Mundial?'

Het is 17 uur Moskou-tijd - een uur voor de aftrap van Rusland-Saudi-Arabië. Ziedaar meteen de fout. In België komen nu volwassenen van hun werk en kinderen van school, en zij zetten de televisie aan.

België-Panama wordt maandag ook om 17 uur gespeeld, België-Tunesië is om 14 uur.

Helemaal fout. De wereldbeker, dat is elke voetbalgekke tiener die te midden van de examens 's nachts uit zijn bed sluipt om beneden stiekem de televisie op te zetten. De kopbal van Demol in Mexico, die geweldige Nederland-Brazilië (Branco!) in Dallas, de knotsgekke België-VS in Brazilië - allemaal (diep) in de nacht.

Artem Dzyuba (r.) viert met ploegmaat Denis Cheryshev de 3-0. De thuisploeg voetbalt bij vlagen uitstekend.Beeld EPA

De magie van de Mundial, da's ook het Estadio Monumental in Buenos Aires, het Azteca-stadion in Mexico City, Maracanã in Rio, de Rose Bowl in Pasadena... Maar Loesjniki?

De stadion-dj legt in afwachting 'Enter Sandman' op - de Rus op zijn zitje zwaait eens vermoeid met zijn vlaggetje. Ricky Martin eens proberen? 'Go Go Go Ale Ale Ale.' Een geeuw op de tribunes. Emotieloos Loesjniki.

Openingsceremonie, dan maar. De UEFA, die doen dat doorgaans goed. Hun fuiven voor aanvang van een Champions League-finale zijn up-to-date - Dua Lipa voor Real Madrid-Liverpool is blijk geven van kennis en heel veel smaak.

Hier: Robbie Williams. Op die zijn hits ligt toch al stof, niet? Wij waarschuwen hierbij een Russische vrijwilligster: "Bij ook nog de eerste kozakkendans zijn we naar huis. Beloofd." Het brave meisje begrijpt duidelijk geen Vlaams. In de plaats overhandigt ze vriendelijk het wedstrijdblad. 't Is in 't Russisch!

'Let Me Entertain You', zingt Robbie Williams. Vuurwerk wordt afgeschoten. 'Angels' - nóg altijd reageren de 80.000 behoorlijk koeltjes.

Zijn middenvinger in de camera, in volle optreden, zal wat later de (sociale) media in rep en roer zetten. Robbies revanche? Engeland wilde hem helemaal niet in Moskou, na de moord met een zenuwgas uit het Sovjet-tijdperk op een gewezen Russische spion met Brits paspoort.

Ook Ronaldo - 'de Dikke' - komt acte de présence geven. Hij wuift 30 seconden naar de tribunes - hoeveel brengt dat op, 'Ronnie'?

Dan toch enige opwinding in Loesjniki als de schermen in het stadion de spelers van het thuisland tonen, in de catacomben, de spanning op hun gezichten. 'Thunderstruck' galmt door de boxen.

Vanop het bordes spreekt Poetin de wereld toe. Een minderheid jouwt. Hij wordt afgelost door FIFA-voorzitter Infantino: 'Thank you, president Poetin.'

Het voetbal zal dit WK moeten redden, hoor.

Het rugnummer 17 van Saudi-Arabië is altijd al de pineut van de familie geweest. Op school werd hij voortdurend gepest. En toen hij als tiener eens een poster in zijn kamer wilde ophangen van zijn idool Ronaldo, slikte hij per ongeluk een punaise in die van de muur viel - het is allemaal onder voorbehoud, wegens niet bevestigd.

Nu is het weer van dat. Na nog geen kwartier spelen, op een voorzet van Golovin, struikelt het rugnummer 17 bij het achteruitlopen. "Typisch", hoor je zijn moeder verzuchten vanuit Riyad. Gazinskyi maakt gebruik: 1-0.

Schilderachtige vrijschop

De Saudi's met 60 procent balbezit, Rusland met de goals. Kort voor de rust maakt de ingevallen Cheryshev er 2-0 van met een heerlijke afwerking - een opwippertje, de bal goedleggen met buitenkantje links, en vervolgens knallen in het dak van het doel. Denis Cheryshev is dan ook niet voor niets een jeugdproduct van Real Madrid.

'Russia Russia' klinkt het. De thuisploeg voetbalt bij vlagen uitstekend. Dzyuba met 3-0, Cheryshev alweer met een 'Koninklijke' 4-0, en Golovin uit een schilderachtige vrijschop voor de forfaitcijfers. Dan toch feeststemming in Loesjniki. De geplaagde bondscoach Cherchesov ment het publiek; hij haalt hier zijn gram.

Halverwege de tweede helft is dezelfde vriendelijke vrijwilligster een papier komen uitdelen met daarop een groot verbodsteken en de tekst: 'Use Free WIFI - No Personal Devices.' Onze collega van Sport/Voetbal Magazine naast ons kent de reden: "De overheid wil kunnen meelezen wat je schrijft."

Bericht aan het thuisfront: zijt ge bereid om ons huis te verkopen om desgevallend de borgtocht te kunnen betalen?