Chef Guus van Zon bereidt gezonde hapjes met lokaal gekweekte groenten.© Joris Herregods

Tuin van de (kleine) Chef in Boom groeit uit tot gezelliger en ruimer toegankelijk buurtrestaurant

Boom -

De ‘kleine Chef’ is groot geworden. Het buurtrestaurant in de Kerkhofstraat in Boom heropent op woensdag 8 mei de deuren als de Tuin van de Chef. Met maatwerkbedrijf Vlotter als partner wordt de eetgelegenheid nieuw leven ingeblazen, met ruimere openingstijden en duurzame, betaalbare maaltijden.

Bart Roggeman

Buurtrestraurant Tuin van de kleine Chef opende in januari 2017 de deuren. Van bij de start was het de bedoeling om in te zetten op gezinnen met kinderen en een goede sociale mix te bereiken door het aanbieden van maaltijden aan goedkope tarieven voor kwetsbare gezinnen.

“Uit een beleidsevaluatie van 2019 bleek echter dat het rendement te laag was in vergelijking met de kostprijs”, vertelt schepen van Sociale Zaken en Armoedebestrijding Inge De Ridder (N-VA). “Belangrijkste minpunt bleken de beperkte openingstijden te zijn. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere manieren om de werking te optimaliseren en het restaurant te laten groeien.”

Schepen Inge De Ridder verklaart De tuin van de Chef voor geopend. Het buurtrestaurant kreeg een gezelligere aankleding.© Joris Herregods

Die werd gevonden in een samenwerking met Vlotter. Het maatwerkbedrijf neemt de komende drie jaar de uitbating op zich, met een extra impuls voor sociale tewerkstelling. “De vernieuwde aanpak richt zich op een breder publiek, met ruimere openingstijden en een menukaart met lekkere, duurzame gerechten”, verduidelijkt schepen De Ridder.

Gezonde hapjes met groenten van lokale producenten.© Joris Herregods

Dat vertaalt zich onder meer in het gebruik van producten van lokale handelaars en producenten, met groenten en fruit maar bijvoorbeeld ook Reetse schapenkaas of champagnebier van een vzw uit de buurt. “Achterin de tuin hebben we ook een perceel waar senioren met vzw Ouderenzorg van wzc Den Beuk zelf groenten kweken en ook bij Vlotter zelf hebben we een serre”, vertelt Jan Vermeulen, directeur van Vlotter. “Bedoeling is ook een deeltje van die zelfgekweekte groenten mee in de gerechten te verwerken.”

Chef-kok

Met een team van een viertal krachten, via sociale tewerkstelling, zorgt daarvoor chef-kok Guus van Zon (39). De beslagen horecaman kijkt uit naar deze nieuwe uitdaging. “Ook voor mij wordt het een compleet andere uitdaging”, vertelt hij. “Na twintig jaar zelf te hebben geleerd, is het een bewuste keuze een totaal andere weg in te slagen en mijn opgedane kennis door te geven aan deze doelgroepmedewerkers. Het sociale aspect, het verhaal rond gezonde en duurzame voeding/lokale producenten en het no waste-pricipe komen hier mooi samen en dat spreekt mij enorm aan.”

Metamorfose

Om de ambitie te groeien en een breder publiek aan te spreken kracht bij te zetten, kreeg het buurtrestaurant ook een facelift. Er werd komaf gemaakt met de ‘refterstijl’ met een gezelligere aankleding en dito speelmogelijkheden voor de kinderen in de tuin. “De verschillende diensten van Vlotter hebben binnen en buiten bergen verzet om het geheel een aangenamere look te geven en de restaurantervaring compleet te maken”, licht Jan Vermeulen toe. “De tuin werd op een zo organisch mogelijke manier ingericht waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten en ook voor de decoratie binnen is gebruik gemaakt van veel natuurlijke materialen.”

Vlotter-directeur Jan Vermeulen, chef Guus van Zon en schepen Inge De Ridder in het vernieuwde buurtrestaurant.© Joris Herregods

“Het kindvriendelijke aspect blijft een belangrijk onderdeel van de identiteit. De mogelijkheid tot sociaal tarief blijft trouwens behouden. Wie daar recht op heeft, eet een hoofdgerecht naar keuze tegen 5 euro en 3 euro voor een kind”, benadrukt schepen De Ridder.

Vanaf september is de zaak ook beschikbaar tijdens het weekend voor verhuring voor feesten of recepties.

www.tuinvandechef.be

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners