© BELGA

Vernieuwde Dwars door Vlaanderen is korter: “Als het aan mij ligt wordt de wedstrijd nog verder ingekort”

Flanders Classics heeft maandag het vernieuwde parcours van Dwars door Vlaanderen voorgesteld. Volgend jaar verhuist de semi-klassieker van WorldTour-niveau van de woensdag voor de E3 Harelbeke naar de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. Voor Flanders Classics-baas Wouter Vandenhaute een reden om het parcours te wijzigen.

hc, jcs

Aan de aankomstplaats, Waregem, en de laatste dertig kilometer met het Vossenhol, de Holstraat en Nokereberg wijzigt niks, in de aanloop daarnaartoe is dat wel het geval. Net als in de Ronde komen er drie lussen.

Hoofdrolspeler in die drie lussen zijn niet de Oude Kwaremont en de Paterberg, maar de Côte de Trieu - Knokteberg die drie keer beklommen moet worden. In de eerste twee lussen komt ook de Kluisberg telkens aan bod, in de laatste lus moeten ook de Kruisberg, de Taaienberg en de Steenbeekdries bedwongen worden.

De bedoeling van dit parcours is om tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen een niet al te zware WorldTour-koers te programmeren. Dwars door Vlaanderen telt in totaal 181 kilometer en wordt gereden op 28 maart 2018.

Wouter Vandenhaute: “Als het aan mij ligt wordt de wedstrijd nog verder ingekort”

“We hebben enorm aan de kar gesleurd om Dwars door Vlaanderen op deze datum te krijgen en ook om ervoor te zorgen dat deze koers uitgroeide tot een WorldTourwedstrijd”, stak Vandenhaute van wal. “Als het aan mij ligt wordt de wedstrijd nog verder ingekort. Zelfs naar 160 kilometer. De koers situeert zich immers vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen. De renners die op zondag rijden kunnen zo ook vol gaan op de woensdag daarvoor. Het is aan de renners hoe zij op dit nieuwe parcours gaan reageren. Dwars door Vlaanderen behoudt ook zijn eigen identiteit. Enkele hellingen die de Ronde van Vlaanderen de afgelopen jaren links liet liggen hebben we nu opgenomen in het parcours van Dwars door Vlaanderen.”

“Ons en mijn huiswerk is nog niet af”, vervolgde Vandenhaute. “Met Flanders Classics willen we ondermeer de Brabantse Pijl verder uitwerken. Het deelnemersveld moet daar nog iets kwalitatief sterker worden. Ik wil daar een Michael Matthews op het podium zien staan of een Alejandro Valverde. Met de Scheldeprijs trekken we volgend jaar naar Zeeland en willen zo dat het een echte ‘Scheldeprijs’ wordt. Er is nog een pak werk aan de winkel. We gaan zeker niet op onze lauweren rusten.”

Parcours bij de vrouwen

De vrouwenwedstrijd wordt opgewaardeerd naar een 1.1 wedstrijd, met de bedoeling om op termijn WorldTour te worden. De start blijft in Tielt, de finish ligt na een grote lus rond de Vlaamse Ardennen in Waregem. In het parcours zitten ook de Kluisberg en de Knokteberg. Via de Varent gaat de wedstrijd naar dezelfde finale als die van de mannen. In totaal is het parcours bij de vrouwen 118 km lang.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer