Hoe stemmen jongeren (voor de eerste keer)? "Ik wist vorige verkiezingen niet dat ik moest gaan stemmen"

Weet jij al voor wie je gaat stemmen? En hoe bereid jij je voor? "Veel mensen stemmen egoïstisch. Dat is op zich wel normaal, maar ik vind het ook belangrijk om rekening te houden met wat anderen nodig hebben", zegt Kawtar Ehlalouch (27).  Yung Mavu (23) is vorige keer niet gaan stemmen. "Ik denk dan dat ze me toch altijd zullen liggen hebben. Wat ik ook stem, er zal altijd wel iets zijn waar ik niet mee akkoord ga." Aurélie Boffé praat mijn hen in haar videoreeks 'Hoe kiest ge?'.

Bekijk: Hoe kiest ge? Kawtar Ehlalouch & Yung Mavu

Videospeler inladen...

'Hoe kiest ge?' is een videoreeks van de podcast 'Snapt ge mij nu?' waarin Aurélie Boffé in gesprek gaat met bekende jonge stemmers. Volgende week schuiven Anna-Livia Smekens en Bert De Kock mee aan de salontafel. Deze week zijn het Kawtar Ehlalouch en Yung Mavu.

Met welke politicus wil je graag op café?

Yung Mavu (23) is rapper. Je kent hem van 'Black Magic' en 'Matter of Time'. Hij is bij de vorige verkiezingen niét gaan stemmen maar wil graag eens iets gaan drinken met Filip Dewinter (Vlaams Belang). "Ik ben het niet eens met zijn normen en waarden, maar ik wel graag eens weten hoe hij denkt. Ik ben heel benieuwd naar wat voor mens hij is."

Kawtar Ehlalouch (27) presenteert 'De Ochtendshow' bij MNM en maakte 'Challas en de kost'. Ze wil wel eens op café met Alexander De Croo (Open VLD). "Ik wil weten: hoe is dat om premier te zijn? Wat moet je eigenlijk doen op een dag? Is het zoals je het je had voorgesteld, premier zijn? Heb je beslissingen genomen waar je spijt van hebt?"

Wat zou de slogan zijn van jouw politieke partij?

"Love. Live. Listen Yung Mavu." Dat zou de slogan zijn als Yung Mavu een partij zou oprichten. "Liefde geven en laten leven. En luisteren naar de muziek van Yung Mavu, natuurlijk."

"Ik moet er nog wat aan werken, maar mijn slogan zou iets zijn in de trant van: denk ook eens aan andere mensen", zegt Kawtar. "Veel mensen stemmen egoïstisch, en denken enkel aan hun eigen leventje. Dat is op zich wel normaal, maar ik vind het ook belangrijk om rekening te houden met wat anderen nodig hebben. Ik leef bijvoorbeeld niet in armoede, maar denk ook wel aan mensen die het financieel moeilijker hebben, en ga in functie daarvan stemmen."

Veel mensen stemmen egoïstisch. Dat is op zich wel normaal, maar ik vind het ook belangrijk om rekening te houden met wat anderen nodig hebben

Kawtar Ehlalouch, MNM-dj
Kawtar Ehlalouch

Hoe was je eerste keer stemmen?

"De eerste keer dat ik ging stemmen, wist ik echt niets over politiek. Ik snapte dat ook niet", zegt Kawtar. "De avond voor de verkiezingen hielden we thuis tijdens het avondeten een soort meeting en zeiden we: oké, op wie gaan we stemmen morgen? Ik heb dus gewoon gevolgd wat mijn ouders deden."

"Nu is dat heel erg veranderd. Ik ben elke dag wel bezig met politiek en actualiteit voor mijn job bij MNM, en ben me er bewust van dat mijn stem echt wel een verschil kan maken."

De vorige verkiezingen zijn totaal aan me voorbijgegaan. Ik wist niet dat ik moest gaan stemmen.

Yung Mavu, rapper
Yung Mavu

Yung Mavu is 23 maar is toch nog first time voter, omdat hij bij de vorige verkiezingen niet is gaan stemmen. "Ik ben totaal niet bezig met de Belgische politiek. De vorige keer zijn die verkiezingen ook gewoon aan mij voorbijgegaan. Toen mijn vrienden zeiden dat ze waren gaan stemmen dacht ik 'oei, ik heb iets gemist'. Daarna kreeg ik wel een boete van 80 euro in de bus, die heb ik moeten betalen."

Maakt zijn stem volgens hem dan niets uit? "Waarschijnlijk wel, maar ik denk dan dat ze me toch altijd zullen liggen hebben. Wat ik ook stem, er zal altijd wel iets zijn waar ik niet mee akkoord ga. En ik zal me toch moeten schikken. Ik heb niet echt vertrouwen in de politiek, en voel me ook niet vertegenwoordigd door onze politici. Het interesseert me ook echt niet."

Waar haal je informatie om je stem te bepalen?

"Sociale media vooral, denk ik", zegt Kawtar, "al moet je daar ook uitkijken voor de politieke spelletjes die er worden gespeeld, dat moet je wel doorprikken. Het is gevaarlijk als mensen zich enkel op sociale media baseren en niet weten waar een partij echt voor staat."

"Jos D'Haese zie ik vaak op TikTok", zegt Yung Mavu, "en die zegt ook heel vaak dingen waarvan ik denk: 'amai, gij zijt ne goeie'. En dan hoor ik van vrienden wat hun andere partijstandpunten zijn en denk ik 'oei, dat is misschien toch niet iets waarmee ik het eens ben'. Dus het is inderdaad gevaarlijk als je niet het volledige plaatje ziet."

Aurélie Boffé

Wat is voor jou een belangrijk verkiezingsthema?

"De toekomst van jongeren", zegt Kawtar. "Ga ik later een huis kunnen kopen? Ga ik een job vinden die ik leuk vind? Ook het milieu is nog een heel groot thema, maar koopkracht is volgens mij echt het grootste probleem."

"Ja, alles is zo duur, dat is echt niet normaal", zegt Yung Mavu. Hij vindt mentale gezondheid heel belangrijk. "Maar 60 euro betalen om een uur met een psycholoog te praten, dat is keiduur. En bij dat mentaal welzijn begint het uiteindelijk allemaal. Als je niet goed zit in je hoofd, dan kan je niets doen."

Meest gelezen