Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Duits profvoetbal maakt zich op voor een collectieve coming-out op 17 mei: ‘Dat maakt het makkelijker te dragen’

Een nog onbekend aantal profvoetballers in Duitsland zou er klaar voor zijn op 17 mei naar voren te treden als homoseksuele man. Het initiatief, gesteund door meerdere voorname clubs op het hoogste niveau, de Bundesliga, moet een einde maken aan wat geldt als het laatste taboe in het voetbal.

Jordy Clasie van AZ vorig seizoen met de regenboogband, die toenmalig Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü weigerde te dragen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Na die eerste ‘coming-outdag’ moet elke 17de van de maand de dag worden dat sporters uit de kast komen, op wat ‘Sports Free Day’ gaat heten. Ze krijgen daarbij begeleiding en kunnen op een beveiligd onlineplatform uit de kast komen en verhalen uitwisselen.

Het project Sports Free is een initiatief van Marcus Urban. Hij was in 2007 een van de eerste profvoetballers wereldwijd die uit de kast kwam, na de Engelsman Justin Fashanu in 1990. Volgens hem communiceert een groep profvoetballers onderling ‘intensief’ om op 17 mei een lans te breken voor collega’s die twijfelen over een coming-out. Dat zegt Urban tegen Duitse media. ‘Waarom zou ik nog langer wachten. Waarop eigenlijk?’, vragen de spelers zich volgens hem af.

Elke sporter zou zich volgens hem, waar ook ter wereld, vrij moeten voelen om zijn of haar verhaal te doen. ‘Voetballers zijn maar een kleine bouwsteen in dat verhaal.’ Toch is er sinds 52-voudig international Thomas Hitzlsperger in 2014 geen voetballer in Duitsland meer geweest die het aandurfde om naar voren te stappen.

Donaties

Wellicht scheelt het dat Bundesligaclubs Borussia Dortmund, Union Berlin, SC Freiburg en VfB Stuttgart zich nu met onder meer donaties achter het project scharen, net als tweedeklasser FC St. Pauli. De clubs maken daar op hun eigen website niet allemaal melding van.

Het is in elk geval iets, zegt bestuurslid Thijs Smeenk van de Nederlandse John Blankenstein Foundation. Die stichting zet zich in voor de sociale acceptatie van homo’s en lesbiennes in de top- en breedtesport en moedigt Nederlandse voetballers, met wie ze al langer contact heeft, aan ook in georganiseerd verband naar voren te stappen.

Smeenk: ‘Dat maakt het makkelijker te dragen met elkaar. De steun van clubs en bestuurders is daarbij zeker cruciaal. Dat zag je ook bij voetballers die individueel hun coming-out hadden.’

Dat deed vorig jaar Tsjechisch international Jakub Jankto, en een jaar eerder het toen 17-jarige Engelse talent Jake Daniels. Hoewel veel clubs hun steun uitspraken, is het volgens Smeenk geen toeval dat veel voetballers liever ‘twee levens naast elkaar blijven leiden’. Hij wijst op politiecijfers, waaruit deze week bleek dat het aantal meldingen van lhbti-discriminatie het afgelopen jaar met bijna een kwart is gestegen.

Enkele aanvoerders van eredivisieclubs weigerden eind 2022 de One Love-regenboogband te dragen, hoewel die juist bedoeld is als statement tegen discriminatie. Dat is volgens Smeenk een groot verschil met Engeland en Duitsland. ‘Bij Arsenal en Bayern München hangen de regenboogvlaggen tussen die van andere supportersgroepen. In Nederland zitten we echt nog ver af van het niveau waarop in Engeland en Duitsland over dit onderwerp wordt gesproken.’