Een twintigtal sympathisanten kwam samen om V-day te herdenken.© HB

Recht en Vrijheid herdenkt V-day: “8 mei blijft een speciale dag”

Lier -

Een twintigtal sympathisanten kwam woensdag samen in Lier om V-day te herdenken, als eerbetoon aan de vrijheid en het verzet die voortkwamen uit de duisternis van de Tweede Wereldoorlog.

Hélène Baccaert

V-day verwijst naar 8 mei 1945, de dag waarop de geallieerden de overwinning vierden op nazi-Duitsland, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. “De terugkeer naar vrede en vrijheid betekende het einde van een lange, donkere periode van onderdrukking en leed onder het juk van de nazi’s”, vertelt Edith Van den Broeck, van Recht en Vrijheid.

Ze vervolgde met een krachtige boodschap over het belang van verzet, zowel in het verleden als in het heden. “Wanneer de vrijheid in gevaar komt, is verzet belangrijk. Die les hebben ontelbare verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog ons geleerd. Ook nu komen wereldwijd mensen op tegen ideologieën, machtshebbers en oorlogvoerders die burgers vrijheid ontzeggen.”

Voorbeeld

“Deze verwoestende oorlog eiste tussen 70 en 80 miljoen levens en was het directe gevolg van moorddadige, racistische en genocidale ideologie. Maar gedurende de oorlog kwamen overal in Europa ook moedige burgers in verzet tegen die ideologie. Ze vernietigden Duits materieel, op gevaar van hun eigen leven. Bijna 80 jaar later vormen ze een lichtend voorbeeld voor al wie, net als hen, vrijheid hoog in het vaandel voert.”

De herdenking was ook een moment van reflectie op de betekenis van vrijheid en het belang van het koesteren van onze geschiedenis. Van den Broeck benadrukte het belang van het behouden van de herinnering aan het verleden. “Het is cruciaal om de herinnering aan ons verleden levend te houden, zodat we kunnen bouwen aan een betere toekomst en een betere wereld.”

Hoewel 8 mei geen officiële feestdag meer is in België, blijft Recht en Vrijheid er wel voor ijveren. “8 mei blijft een speciale dag voor ons. Het verzet heeft voor ons gevochten. Wij willen dat mensen het blijven herinneren en er ook over spreken.” Een symbolisch eerbetoon vond plaats toen alle aanwezigen een roosje neerlegden aan het monument ‘De Engel’ in de Begijnhofstraat in Lier, als teken van respect voor degenen die hebben gestreden voor vrijheid en gerechtigheid.

“8 mei blijft een belangrijke dag”, zegt Edith Van den Broeck.© hb

De aanwezigen leggen bloemen neer.© hb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners