Luister naar

Politieke analyse: Bangmakerij en koopkrachtplaatjes

Nieuws
Gerard Beverdam schrijft hier tweewekelijks een politie..
vrijdag 22 februari 2019 om 14:34

In opiniepeilingen geven mensen hun voorkeur, maar in het stemhokje hun portemonnee, liet oud-CDA-Kamerlid en huidig Limburgs gedeputeerde Ger Koopmans zich eens ontvallen. Als dat ook maar een beetje waar is, begrijp je waarom deze week zo paniekerig werd gereageerd op het nieuws dat het kabinet de ontwikkeling van de energieprijs fout heeft voorspeld. Méér koopkracht was zo ongeveer de belangrijkste belofte van de huidige coalitie. Dan komt het – zo vlak voor de verkiezingen – verdraaid slecht uit als blijkt dat de energierekening voor huishoudens gemiddeld 334 euro hoger uitvalt.

CDA-publiekslieveling Mona Keijzer zei in december dat ‘de mensen niet bang gemaakt moeten worden’, toen Kamerleden vragen stelden over de energienota. Keijzer viel als staatssecretaris in voor minister Eric Wiebes, en haar valt nu het lot ten deel dat die woorden eindeloos worden herhaald. Want de berekeningen van prijsvergelijkers blijken dus wél te kloppen.

Niet chic is dat CDA-kopstukken woensdag de aanval inzetten op het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Kennelijk was er damage control nodig. Het CDA schakelde gelijk door richting het concept-klimaatakkoord, waarvan het PBL ook een deel doorrekent. In het AD, dat meldde dat de gegevens over de energienota verouderd waren, ging partijleider Sybrand Buma er met gestrekt been in. Ook andere voorspellingen van het PBL zouden niet kloppen. ‘Met dit soort modellen kunnen wij niet werken. De cijfers moeten beter op orde zijn’, aldus Buma.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt richtte bij de NOS zijn pijlen op het model dat het PBL gebruikt om de verkoop van elektrische auto’s in te schatten. Met die inschatting zit het bureau er telkens finaal naast, zei Omtzigt. En omdat hetzelfde rekenmodel ook zou worden gebruikt om de klimaatplannen door te rekenen, zijn de uitkomsten volgens het CDA straks oncontroleerbaar. De impliciete boodschap was dat je van het PBL niet op aan kunt. Dat is nogal een gedurfde bewering over een onafhankelijk planbureau, dat in 2017 in een beoordelingsrapport werd aangeduid als ‘excellent’.

chagrijn

De zwarte piet over de foute voorspelling van de energienota, moet gewoon worden bezorgd bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waar VVD’er Wiebes én CDA’er Keijzer de scepter zwaaien. Toegegeven: een bewindsvrouw die misschien anderhalf uur voor het vragenuurtje wordt gebriefd, kan haast niet kwalijk worden genomen dat ze niet doorvroeg bij de ambtenaren. Die ambtenaren hadden haar moeten manen tot voorzichtigheid, in plaats van de oude cijfers te laten verdedigen. Maar in het democratisch systeem treft nu eenmaal de bewindspersoon alle blaam, en niet de ambtenaar. Het chagrijn van de christendemocraten is daarom wel begrijpelijk, maar nog geen rechtvaardiging voor het afbranden van het PBL.

Overigens heeft het Centraal Planbureau (CPB) ándere cijfers over energieprijzen gebruikt, om de koopkrachtontwikkeling in 2019 te berekenen. Vooralsnog houdt het CPB vast aan die berekeningen. In maart moet blijken of de koopkracht nog in lijn is met die verwachting. Intussen is echter het beeld neergezet van een kabinet dat ‘liegt en bedriegt’, zoals SP-frontvrouw Lilian Marijnissen het samenvatte – óók volstrekt misplaatst overigens.

Duidelijk is dat de regeringscoalitie zich met de eindeloos herhaalde belofte dat ‘iedereen erop vooruitgaat’, kwetsbaar heeft gemaakt. De cijfers hoeven in maart maar een beetje tegen te vallen, of de kritiek zal opnieuw niet mals zijn. Bovendien vormen plaatjes van planbureaus al snel een andere werkelijkheid dan de échte portemonnee. Dat zou elke politicus beducht moeten maken voor grote woorden, zeker als de berekende plusjes maar bescheiden zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.