22 februari 2019 om 15:24
Luister naar

Column Hilbrand Rozema: Naar Florence

In Italië gaan dingen anders. Ook op de werkvloer. Is iemand 25 jaar in dienst of breekt het pensioen aan, dan gebeurt er … niks. Niente. Geen ballonnen, bonnen, grappen of ontroering. Geen toespraak, lied, borrel of horloge met inscriptie. De scheiding tussen werk en privé is er heilig. Wat je dan ook niet in Italië aantreft, dat zijn bedrijfsuitjes. Die bestaan daar gewoon niet.

Ik ontdekte dit in Italië, in Florence, op stap met collega’s. Op z’n laatste werkdag verdwijnt de Italiaan muisstil van kantoor. Dat vindt dan niemand gek. Het stond in een boek dat de Italianen probeert uit te leggen. Rare jongens, die Romeinen!

Zij zullen ook zo hun vraagtekens hebben bij Nederland. Plinius schreef 25 eeuwen geleden al dat de noordelijke kustbewoners leefden waar noch water, noch land was. Ze droogden slijk in de zon en staken dat in brand (bedoeld zal zijn: turf). En bij eb haalden ze de vissen uit hun fuiken. Ze woonden op heuvels. Vermoedelijk gaat het om de Friezen. Anderen denken aan de stam van de Chauken, die woonden aan wat nu de Noord-Duitse kust is.

Straat in, straat uit, toren op, toren af. Dan weer samen, dan weer alleen. Af en toe zomaar een steeg in, een bladzijde opslaan. Van bovenaf is Florence bedwelmend. Onder al die pannendakjes wonen mensen. Je krijgt zin om het te tekenen. En ergens beneden, in de schaduw van een kloosterpoort, ligt een bronzen beeld, een vormloos hoopje mens. ‘Homeless Jesus’, heet het. In zijn blote voeten twee spijkergaten. Je zou er zo voorbijlopen. Juist het terloopse komt binnen.

Het beroemde Uffizi-museum loop je niet voorbij. Lege, marmeren ogen staren er in de verte. Koppen van mensen, op ware grootte. Van echte Romeinen, die 2000 jaar geleden leefden … tijd is een raadsel. Op zaal 99 is daar, eindelijk!, Rembrandt, onze man in Florence. Waarschijnlijk was zijn zelfportret als oude man al in zijn sterfjaar aanwezig in deze stad. Hij kijkt terug. Links naast hem hangt een zelfportret van Rubens en daarnaast een werk van Gerard van Honthorst: ‘Zigeunerinnen voorspellen de toekomst’. Het is vier eeuwen oud, maar loop je nu dat museum uit, dan kom je die Roma- en Sinti-vrouwen nog overal tegen. Al lijken ze, verdiept in hun smartphones, vandaag meer hun eigen handpalmen te lezen. Met een variant op een uitspraak van de Noorse mysticus Dag Hammarskjöld: ‘Tegen het verleden: grazia mille. Tegen de toekomst: ja!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.