Luister naar

Kans op temperatuurrecords, neerslagtekort dreigt te groeien

Nieuws
De komende week loopt het kwik zo op, dat er mogelijk regionale records worden gebroken. Weeronline verwacht op dinsdag en woensdag in de zuidelijke delen van Nederland maxima van 17 à 18 graden.
redactie vk
vrijdag 22 februari 2019 om 10:57

Amsterdam

Het huidige regionale temperatuurrecord voor 26 februari staat op 16,5 graden in Maastricht in 1922. Dat is gebaseerd op meetgegevens van nu bestaande meetstations, zegt Weeronline. Van voormalige weerstations zijn de gegevens nog niet gedigitaliseerd en alleen opvallende metingen zijn toegankelijk. Op basis daarvan zou een ouder record gelden: in 1900 werd 20,3 graden gemeten op het intussen opgeheven weerstation Winterswijk.

Het regionale record voor 27 februari staat op 17,8 graden in Eindhoven en stamt uit 1959. In De Bilt staat het record voor die dagen op respectievelijk 15,1 (1964) en 16,3 graden (2003).

Een woordvoerder van Weeronline houdt een kleine slag om de arm: ‘Alles hangt af van de windrichting. Als die zuid of zuidoost is treedt föhnwerking op. De lucht komt dan over de Ardennen en wordt droog en warm.’ Hij verwacht dat dit het scenario wordt.

24 februari 1990 staat officieel bekend als de vroegste lokale warme dag ooit gemeten. Op het voormalig KNMI-weerstation Oost-Maarland bereikte het kwik toen 20,4 graden. <

neerslagtekort dreigt te groeien

Nederland is nog niet af van de droogte. Na de lange droogteperiode van vorig jaar is er, ondanks de regen, nog steeds een neerslagtekort. Met droog en vrij zonnig weer in het vooruitzicht dreigt dat tekort alleen maar groter te worden.

Uit onderzoek van weerbureau Weeronline blijkt dat er sinds april vorig jaar 121 millimeter minder neerslag is gevallen dan er is verdampt. Normaal is er in deze tijd van het jaar een overschot van 171 mm. De huidige droogte is volgens Weeronline erger dan die van de winter 1976-1977, tot nu toe recordhouder.

Het neerslagtekort is in het zuiden, zuidoosten en oosten van het land veel groter dan in het westen. Dat komt doordat in het binnenland de zon vaker scheen en het daar warmer was dan in het westen. Ook viel daar minder neerslag.

Op dit moment veroorzaakt de droogte weinig problemen. De bovenste laag van de bodem is vochtig door de recente regenval en planten groeien nu nog nauwelijks. Dat kan veranderen als vanaf maart de wortels van de planten water beginnen op te nemen en het warmer wordt.

De regionale verschillen zijn groot. Met name op de hoger gelegen zandgronden zijn de grondwatervoorraden nog niet aangevuld, zegt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. Dat geldt onder meer voor Twente, de Achterhoek en delen van Limburg en Noord-Brabant. Als boeren in het voorjaar het land gaan besproeien, gebruiken ze daar vaak grondwater voor. ‘Het kan zijn dat een waterschap een onttrekkingsverbod instelt om onherstelbare schade aan de natuur te voorkomen’, zegt Alblas. Zij acht de kans daarop vrij groot.

De waterschappen bereiden al maatregelen voor om in droge gebieden water vast te houden, onder meer door sloten af te sluiten. Stuwen, die in deze tijd van het jaar meestal water doorlaten, zullen zo nodig worden dichtgehouden.

In het lager gelegen, westelijke deel van Nederland is er op dit moment voldoende (grond)water. De problemen van de droogte zijn daar niet meer voelbaar. De waterstand in de grote rivieren is al enige tijd normaal. Dit ondanks het feit dat veel smeltwater uit Oostenrijk, waar het veel heeft gesneeuwd, niet via door Nederland stromende rivieren maar door de Donau wordt afgevoerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.