© RTV

Bouwvallige Garage René gaat tegen de vlakte voor sociale huisvesting: “Wij investeren hier in parkwonen”

Mechelen -

Over enkele dagen ligt de voormalige Nissan-garage René in de wijk Nekkerspoel in Mechelen tegen de vlakte. De burgemeester gaf het bevel om ze te slopen omdat ze bouwvallig is. Over een drietal jaar komt er een sociaal woonproject in de plaats.

Sven Van Haezendonck

De gebouwen van de leegstaande Garage René staan al meer dan tien jaar te verkommeren. Woonmaatschappij Rivierenland, kortweg Woonland, kocht de site zo’n twee jaar geleden om er op termijn een sociaal woonproject te realiseren. Tijdens een inspectie midden maart bleek dat het risico op instorting groot was. Het was niet langer mogelijk om ze veilig te stutten of schoren.

“Omwille van de openbare veiligheid kreeg ik het advies om het bevel te geven tot onmiddellijke afbraak. We nemen geen risico’s en hebben meteen een aannemer aangesteld”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). Van Loo Projects, dat eerder al de afbraak van het station en het voormalig ziekenhuis op de Zwartzustersvest voor zijn rekening nam, kreeg de opdracht toegewezen voor afgerond 250.000 euro.

De terreinen van Garage René sluiten aan op het toekomstige Maria Van Deyckpark.© Leen Van de Sande

Binnenkort wil de sociale huisvestingsmaatschappij een ontwerpteam aanstellen om het project concreet uit te werken. “Wij investeren hier in parkwonen”, zegt Bert Delanoeije (Voor Mechelen), voorzitter van Woonland.

“We gaan de nieuwbouw zodanig laten ontwerpen, zodat hij mooi aansluit op het achterliggende Van Deyckpark. Dat vormt een grote meerwaarde omdat toekomstige huurders zo kunnen genieten van deze nieuwe groene long”

Bert Delanoeije

Voorzitter van Woonland

Aan de straatzijde is ruimte voor zestien appartementen. “We gaan de nieuwbouw zodanig laten ontwerpen, zodat hij mooi aansluit op het achterliggende Van Deyckpark. Dat vormt een grote meerwaarde omdat toekomstige huurders zo kunnen genieten van deze nieuwe groene long”, vertelt Delanoeije.

Inrichting buurtpark

De overleden eigenares Maria Van Deyck wilde absoluut dat haar grote tuin bewaard bleef. Ze schonk de gronden aan de Koning Boudewijnstichting, die ze in erfpacht heeft gegeven aan de stad Mechelen. De uitvoeringsdiensten van de stad zijn momenteel volop bezig met de inrichting van het buurtpark dat op zaterdag 25 mei opent. Het krijgt toegangen via de Nekkerspoel- en de Paardenkerkhofstraat.

LEES OOK. Met opening park gaat wens overleden Mechelse in vervulling: “Mit zei altijd dat groen voor haar meer waard was dan geld”

“Samen met de site van Garage René creëren we op die manier een fantastische groene long voor de dichtbevolkte wijk Nekkerspoel. Als de mogelijkheid zich aandient, kopen we nog gronden bij. Er lopen gesprekken. Zo maken we er beetje bij beetje een parkenwijk van”, vertelt Bart Somers. Van de gelegenheid maakt de stad gebruik om ook het leeggekomen naburige woonhuis in de Nekkerspoelstraat 135 te laten slopen.

Uitvoeringsdiensten van de stad zijn volop bezig om het park aan te leggen.© Leen Van de Sande

De inrichting van het Maria Van Deyckpark is al aardig opgeschoten.© Leen Van de Sande

Op termijn verrijzen op deze plek vier sociale woongelegenheden. “De afbraak van het pand verbetert ook de ontsluiting van het Maria Van Deyckpark dat we binnenkort voor het publiek openen. Dat is twee keer winst voor de omgevingskwaliteit in deze wijk”, zegt burgemeester Somers.

De afbraak van de gebouwen neemt maar enkele dagen in beslag. Daarna worden de percelen bouwrijp gemaakt en afgesloten, zodat ze niet toegankelijk zijn voor onbevoegden. “Over drie jaar hopen we op de site van de Nissan-garage te kunnen starten met de bouw van de sociale woningen. In tussentijd komt er op de vrijgekomen ruimte een grasland”, vertelt Woonland-voorzitter Bert Delanoeije.

LEES OOK. Stad zet in op vergroening Nekkerspoel: “We maken er een parkwijk van”

De voormalige Garage René gaat in enkele dagen tijd volledig tegen de vlakte.© Leen Van de Sande

Woonland-voorzitter Bert Delanoeije en burgemeester Bart Somers kropen zelf in de kraan.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen