© Hollandse Hoogte

TV-TIP. Matthijs draait weer door (zij het voor een lager loontje)

Ook in Vlaanderen geniet 'De Wereld Draait Door’ een grote schare fans. Maandag start het veertiende seizoen. En ja, ook presentator Matthijs Van Nieuwkerk is weer gewoon aan boord.

tove

Deze programma’s mag u niet missen op maandag 24 september

Was er dan sprake van een vertrek van Van Nieuwkerk? Concrete bewijzen zijn er niet, maar de samenwerking eenvoudig verlengen, was toch niet zo simpel. In Nederland is beslist dat presentatoren bij de Publieke Omroep niet meer dan 181.000 euro per jaar mogen verdienen. Dat is van toepassing voor alle nieuwe contracten. Van Nieuwkerk zat voorheen op 580.000 euro, en was de grootverdiener in Hilversum. Ook hij moest nu inleveren.

De oplossing? Van Nieuwkerk blijft, maar maakt een pak minder afleveringen. Daarom start ‘De Wereld Draait Door’ pas eind september, en in april gaat hij al op zomervakantie.

Van Nieuwkerk ontkent dat geld de drijfveer is voor zijn professionele leven. Hij verwijst in interviews graag naar het royale aanbod van het commerciële RTL, waar hij de droomkandidaat was voor de late night show. Hij had er haast een miljoen euro per jaar mee kunnen verdienen. Waar hij niks over zegt, is dat hij bij de Publieke Omroep gebruikmaakt van een achterpoortje. Hij maakt er het komende jaar twee nieuwe programma’s, en factureert via een bedrijfje. Dan is het maximumsalaris niet van toepassing.

Kijkcijferkanon

Voor NPO1 is ‘De Wereld Draait Door’ een erg belangrijk programma. Het is nog steeds een kijkcijferkanon, en trekt de avond op gang. De rol van Van Nieuwkerk is daarin erg belangrijk: neem hem weg, en DWDD verliest de helft van zijn aantrekkingskracht. “Het programma draagt mijn naam niet, dus een ander zou ooit het roer kunnen overnemen”, meent Matthijs. Al onderschat hij dat wellicht: de afgelopen jaren werden tijdens de zomer gelijkaardige talkshows getest met een ander gezicht, maar die sloegen amper aan.

Grote veranderingen hoeven we in seizoen 14 niet te verwachten. De vertrouwde tafeldames en -heren zoals Evi Hanssen en Marc-Marie Huibreghts - die 2.000 euro krijgt per aflevering voor zijn rol als side-kick - zijn weer op post, en dit seizoen is de Zeeuwse groep Racoon de huisband.

2.200 afleveringen

Sinds de start in 2005 passeerden er 2.200 afleveringen en een veelvoud aan interviews. Maar zelf moeten Nederlandse kranten en weekbladen niet rekenen op een gesprek met Van Nieuwkerk. “Ik laat me op radio en televisie best wel eens interviewen, hoor. Geen enkel probleem, je ziet en hoort precies wat ik zeg en hoe ik het zeg. Maar voor kranten doe ik het alleen maar schriftelijk. Ik vind het veel te moeilijk, stante pede een goed doordacht en geformuleerd antwoord geven op een vraag. Het jaagt mij bij voorbaat de stuipen op het lijf.’’

‘De Wereld Draait Door, NPO1, maandag, 19 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer