Eden Golan.© AFP

Eurovisiesong-commentator Peter Van de Veire: “Hoe meer er tegen Israël geprotesteerd wordt, hoe meer mensen in Eden Golan een underdog gaan zien”

Hoeveel boegeroep was er écht te horen in Zweden tijdens het optreden van de Israëlische Eden Golan op het Eurovisiesongfestival? En wat betekent dat voor haar kansen?

Jozefien Van Beek

In de zaal in Malmö klonk er tijdens het optreden van de Israëlische Eden Golan op donderdagavond boegeroep, maar daar hebben de kijkers thuis niets van gemerkt. Op de sociale media circuleren filmpjes van mensen die ter plaatse waren en “free Palestine” riepen, maar op tv was er enkel gejuich te horen. Zo ontstond het vermoeden dat de organisatie het boegeroep weggefilterd zou hebben.

“Het signaal komt uit Zweden en wordt door VRT onveranderd op antenne gebracht”, zegt Wies Descheemaeker, voorzitter van vakbond ACOD bij VRT. Jean Philip De Tender van de organisatie European Broadcasting Union (EBU) was niet bereikbaar voor commentaar, maar had op voorhand al aangekondigd dat er tijdens de show geen politieke boodschappen te zien of te horen zouden zijn.

LEES OOK. Israëlische overheid riep via sociale media op om te stemmen op Eurovisie-inzending: “This is not a drill”

Peter Van de Veire, Eurovisiesongfestival-commentator voor VRT, nuanceert de vermoedens dat er met het geluid geknoeid zou zijn. “Tijdens de juryshow van woensdagavond (de generale repetitie, red.) was er inderdaad duidelijk boegeroep te horen in de zaal”, zegt hij aan de telefoon vanuit Malmö. “Maar op donderdagavond was er een ander publiek. Dat was zeer goed gescreend. In die show werd er uiteraard wel een beetje gejouwd, maar veel minder manifest en luid dan woensdagavond.”

Dat er extra applaus klonk tijdens het optreden van Israël is ook niet uitzonderlijk, weet Van de Veire. “Bij alle acts die het nodig hebben, wordt er extra applaus op de klankband gezet.”

Wat Van de Veire wél opmerkt, is een tegenreactie. “Hoe meer er tegen Israël geprotesteerd wordt, hoe meer mensen in Eden Golan een underdog gaan zien. Ik hoor hier stemmen opgaan dat dat arme meisje toch ook niets aan de situatie kan doen en dat ze toch een mooi liedje heeft. Vreemd genoeg levert het protest tegen Israël het land dus net meer applaus en meer stemmen op.”

De stemverdeling van de Italiaanse kijkers die de Italiaanse tv-zender Rai tijdens de uitzending van de tweede halve finale per ongeluk al bekendmaakte, lijkt dat te bevestigen. Liefst 39,31 procent van de Italiaanse kijkers stemde in de televoting voor de Israëlische inzending. Israël staat bij de bookmakers op de tweede plaats.

LEES OOK. Onderzoek naar “incident” rond Joost Klein, zanger verschijnt niet op generale repetitie Songfestival

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER