© Jan Auman

Gemeente koopt opslagplaats en deelt die met Natuurpunt

Het gemeentebestuur koopt van OVAM een terrein op de Wommelgem­steenweg als opslagplaats. Een deel ervan zal door Natuurpunt in gebruik genomen worden.

jan auman

Hoewel het recyclagepark aan de Lazaretstraat twee jaar geleden de poorten sloot, zijn de gemeentediensten tot nog toe op post kunnen blijven met hun gereedschap en containers. Maar straks wordt het containerpark ingericht als schietstand voor de schuttersgilde Sint-Sebastiaan. Dat heeft dan weer te maken met de grootse schoolbouwplannen van het gemeentebestuur en het Gemeenschapsonderwijs. De huidige schietstand aan de Schoolstraat moet daarvoor wijken.

“Maar we geven de schutters een nieuw plekje op de site aan het recyclagepark”, zegt burgemeester Ivo Wynants (N-VA). “Hierdoor moeten we wel een nieuwe locatie vinden voor onze magazijnen. Het gaat om een ruimte voor zoutopslag, wat dozen met materiaal en een plek om de veeg­wagen te reinigen.”

Die geschikte plek lijkt nu gevonden in het perceel naast Oase op de Wommelgemsteenweg. De grond is nu nog in handen van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM. Als OVAM de grond van om en bij de 4.000 vierkante meter heeft gesaneerd, wordt die verkocht. En het gemeentebestuur is vragende partij.

Vanaf de straatzijde zal de zone aan het zicht onttrokken worden door beplanting. Enkel het voorste gedeelte zal omgevormd worden tot een zone voor openbaar nut, zo’n 1.000 vierkante meter. Het achterste deel, dat in natuurgebied ligt, blijft vrij.

OVAM kan met de verwerving door de gemeente Wijnegem akkoord gaan onder de voorwaarde dat de grond pas eind 2019, na de sanering ervan, in gebruik wordt genomen. Bovendien zal het deel in natuurgebied in beheer gegeven worden van Natuurpunt. Als bijkomende compensatie krijgt Natuurpunt een beperkte opslagruimte op het eerste gedeelte van de grond. “Later zal er ook op de aangekochte grond van De Leeuw achter het sportcentrum naast de Schijn een aantal meter voor Natuurpunt worden vrijgelaten”, voegt de burgemeester nog toe.

De grond zal verworven worden via een minnelijke onteigening. De totale aankoopprijs wordt rond de 50.000 euro geschat. De intercommunale Igean kreeg van de gemeenteraad de opdracht om de opmaak van de plannen voor te bereiden om de eerste helft van de grond om te vormen tot een opslagruimte.