zaterdag 23 maart 2019 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De plaatsing van de ANPR-camera’s is gepland voor begin 2020, onder meer in de Overdemerstraat in het centrum van Kuringen. Serge Minten

Slimme camera’s tegen sluipverkeer en zwaar vervoer in Kuringen

Hasselt

Slimme camera’s moeten het zwaar vervoer en sluipverkeer in het centrum van Kuringen terugdringen. “Zo kunnen we doeltreffend en permanent controleren, onbemand en onbeperkt. Tegelijk zien we dit als een leerproject, waarna we dit soort ANPR-camera’s ook op andere plekken in de stad kunnen plaatsen”, zegt mobiliteits-schepen Marc Schepers.

“De Overdemerstraat en de Diepstraat in Kuringen gaan gebukt onder het vele verkeer, vooral zwaar vervoer”, zegt Marc Schepers. “We telden er dagelijks een duizendtal passages van vrachtwagens van meer dan 3,5 ton, en dat in een dorpskern en door een schoolomgeving. Bovendien moeten veel van die trucks daar zelfs niet eens zijn. Veel doorgaand verkeer in Kuringen-centrum is in feite sluipverkeer. En dat willen we terugdringen. Via een overeenkomst met de federale politie kunnen we nu ANPR-camera’s en de bijhorende detectiesystemen bestellen. Zo kunnen we onbemand registreren wanneer een voertuig de afgebakende zone – van de rotonde aan de Overdemerstraat tot aan de Joris van Oostenrijkstraat – betreedt en weer verlaat. Voertuigen die daar niet thuishoren, moeten op de voor hen bestemde wegen blijven.”

Autoluw stadscentrum

De ANPR-camera’s in Kuringen maken ook deel uit van een proefproject. “We kunnen zo ervaring opdoen over hoe we deze slimme camera’s nog op andere plaatsen kunnen inzetten. Dit kan het perfecte instrument zijn om het stadscentrum autoluw te maken. Iets waar we al lang voor pleiten, maar wat we moeilijk kunnen afdwingen als we niet precies weten wie zich wanneer met de auto in het centrum begeeft.”

Dinsdag beslist de gemeenteraad over de bestelling van de ANPR-camera’s. “De federale politie heeft kennis en ervaring in deze materie en dankzij groepsaankopen kan ze scherpere tarieven aanbieden dan wanneer we de camera’s op eigen houtje zouden aankopen. De kostprijs, inclusief technische installatie, voor vier camera’s op twee plaatsen in beide richtingen bedraagt ongeveer 60.000 euro. De plaatsing is gepland voor begin 2020.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws