In de straat komen opnieuw kasseien omdat ze tot het erfgoedaspect van de straat behoren.
Foto: Alexander Dumarey

Cogels-Osylei in Berchem ondergaat grondige renovatie (mét kasseien)

In Berchem wordt de Cogels-Osylei vernieuwd. Het wegdek van de bekende straat vol panden met grote erfgoedwaarde is in slechte staat en ook de voetpaden zijn verzakt. Om het historische karakter te bewaren, zullen opnieuw kasseien gelegd worden. Het gaat wel om afgezaagde exemplaren die comfortabeler zijn voor weggebruikers.

De straat wordt grondig aangepakt. Zo wordt de oude riolering vervangen waarbij het afvalwater en het regenwater afzonderlijk zal worden afgevoerd. Er komen nieuwe sporen voor de trams en ook de bovenleiding wordt vernieuwd. 

De vernieuwing van de sporen was de aanleiding om de straat volledig aan te pakken, zegt schepen voor Publiek Domein Bruno De Saegher (N-VA). "Er waren al langer plannen om de straat te vernieuwen, omdat ze niet langer veilig is voor fietsers en voetgangers. De Lijn stelde vast dat de tramsporen aan vervanging toe waren omdat ze versleten en uitgesleten waren." Van die werken is meteen gebruik gemaakt om de hele straat opnieuw aan te leggen.  

Bij het nieuwe ontwerp is rekening gehouden met het historische karakter van de straat. Er komen opnieuw kasseien. "We gaan ze in betonplaten gieten die op voorhand worden gemaakt. Daardoor liggen de kasseien vaster en zal het tramverkeer ze niet uit hun plaats trillen." De kasseien worden ook afgevlakt, waardoor het aangenamer is om op te fietsen. Wanneer auto's erover rijden is er ook veel minder geluid dan bij traditionele kasseien.

De werken starten aan de rotonde in het midden van de straat. Dat wordt vervangen door een kruispunt. Het einde van de werken is voorzien voor de zomer van 2025. Al die tijd zal er veel hinder zijn voor het verkeer. 

In de eerste fase van de werken wordt  de rotonde verwijderd.
Foto: Alexander Dumarey

Meest gelezen