De kapel van Rhoode in Oud-Turnhout staat centraal tijdens de bedevaart van woensdag.© Bart Van den Langenbergh

Kapel van Rhoode is verzamelplaats voor jaarlijkse bedevaart

Oud-Turnhout -

De charmante kapel in het gehucht Rhoode in Oud-Turnhout staat op woensdag 15 mei weer in het teken van de jaarlijkse bedevaart.

De veldkapel van Rhoode is elke derde woensdag van de maand mei de verzamelplaats voor een bedevaart. De kapel werd gebouwd in de zomer van 1897 in opdracht van Josephina Dufour-Dessauer, uit verering voor Onze-Lieve-Vrouw. Elke derde woensdag van mei kwam de familie samen om er te bidden. Nadien werd iedereen, ook de aanwezige pelgrims, uitgenodigd op een feestmaal in de hoeve aan de overkant. Zo ontstond de traditie om na de bedevaart koffiekoeken uit te delen.

Marleen Mols, de huidige eigenares van de kapel, houdt deze Ode aan Rhoode in ere en deelt woensdag om 15 uur opnieuw koffiekoeken uit tijdens de jaarlijkse bedevaart.

De verering van Maria in en rondom deze kapel diende als inspiratiebron voor het kunstenparcours Kapellekes in het Land van Rhoode, Maria in het Landschap. De route van negen kilometer lang voert langs kunstwerken van ruim dertig kunstenaars op binnen- en buitenlocaties en kan al wandelend of fietsend worden verkend. In de kapel van Rhoode kan je luisteren naar een betoverende verzameling Maria-liederen. Het kunstenparcours is nog toegankelijk tot en met zondag 26 mei. (bvdl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oud-Turnhout