Direct naar artikelinhoud
NieuwsAI

OpenAI verandert AI-stem ‘met tegenzin’ nadat Scarlett Johansson dreigt met advocaat

Scarlett Johansson op het Cannes Film Festival in 2023.Beeld Photo News

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, gaat de digitale stem van hun chatbot wijzigen. Heel wat gebruikers meldden dat die te veel gelijkenis vertoont met de stem van Scarlett Johansson. Ook de actrice zelf schakelde haar advocaat in.

Johansson zegt bij Amerikaanse media “boos en geschokt” te zijn dat OpenAI-CEO Sam Altman een kunstmatige stem zou gebruiken “die zo griezelig hard lijkt” op haar eigen stem.

Ze doet dat nadat OpenAI verklaarde dat het de stem-update op pauze zet na vergelijkingen met de fictieve stemassistent uit de dystopische film Her, gespeeld door Johansson.

In een artikel op zijn blog verzekert het bedrijf echter dat de stem van ‘Sky’, die met internetgebruikers communiceert, ontwikkeld werd op basis van de stemmen van verschillende actrices, en niet specifiek die van Johansson.

“We zijn van mening dat de stemmen van AI niet moedwillig die van beroemdheden moeten imiteren. De stem van Sky is op geen enkele manier een imitatie van die van Scarlett Johansson”, aldus OpenAI in het artikel.

Johansson versus OpenAI

De actrice werd naar eigen zeggen vorig jaar benaderd door het bedrijf met het aanbod om haar stem te gebruiken voor de stem van het ChatGPT 4.0-systeem. Ze zei dat ze het aanbod afsloeg om “persoonlijke redenen”.

Vlak voor de lancering van de demo vorige week werd ze nogmaals gecontacteerd. “Ze vroegen of ik het niet wilde heroverwegen. Maar voordat mijn team kon antwoorden, was het systeem al uitgebracht.”

Volgens Johansson ging OpenAI “met tegenzin akkoord” met het verwijderen van de Sky-stem nadat haar advocaat Altman twee brieven had gestuurd.

“In een tijd waarin we allemaal worstelen met deepfakes en de bescherming van ons eigen werk en onze eigen identiteit, geloof ik dat dit vragen zijn die absolute duidelijkheid verdienen. Ik kijk uit naar een oplossing in de vorm van transparantie en het aannemen van passende wetgeving om ervoor te zorgen dat individuele rechten worden beschermd”, verklaart Johansson nog bij Amerikaanse media.

Lees ook

Alsof Scarlett Johansson naast je bed staat: spraakassistent van ChatGPT gniffelt, aarzelt of reageert verrast