Luister naar

Fiscaal imago oppoetsen, niet opgeven

Nieuws
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën en het kabinet willen graag dat niemand in de wereld Nederland als belastingparadijs ­bestempelt. Maar ze willen ook blijven dansen om hun totempaal: de belasting­ruling.
Robert Giebels redactie vk
dinsdag 20 februari 2018 om 03:00
De Zuidas in Amsterdam telt vele brievenbusfirma’s. Die komen als het aan het kabinet ligt voortaan niet meer in aanmerking voor belastingafspraken met de fiscus.
De Zuidas in Amsterdam telt vele brievenbusfirma’s. Die komen als het aan het kabinet ligt voortaan niet meer in aanmerking voor belastingafspraken met de fiscus. anp / John Gundlach

Den Haag

Dat bedrijven in Nederland afspraken kunnen maken met de fiscus – rulings – is voor staatssecretaris Menno Snel (D66) de Belastingdienst op zijn best, niet het bewijs van een belastingparadijs.

Daar zal hij veel EU-lidstaten en in eigen land de linkse oppositie voor 1 januari 2019 nog van moeten overtuigen. Zij zien de rulings als belastingdeals waarbij een multinational exclusief het meest gunstige belastingregime met de fiscus uitonderhandelt, compleet met op maat gemaakte tarieven. Onzin, zegt Snel. Een belastingruling geeft slechts vooraf aan hoe de Belastingdienst een bedrijf fiscaal gaat behandelen. ‘Zekerheid vooraf leidt voor een belastingplichtige niet tot een fiscaal gunstiger behandeling.’

Het gaat niet altijd goed, erkende de staatssecretaris maandag in een brief aan de Kamer. Daarin presenteerde Snel de resultaten van een onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren naar 4462 rulings die de afgelopen zeven jaar zijn afgesloten. Het ging daarbij om de vraag of de procedure juist is gevolgd, niet om de juistheid van de belastingafspraken zelf. In 78 gevallen zijn de regels niet gevolgd.

kritiek

GroenLinks heeft kritiek op het onderzoek. ‘We weten niet om welke bedrijven het gaat en ook niet om hoeveel geld’, stelt GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. Het onderzoek had wat hem betreft niet alleen over de gevolgde procedure moeten gaan. ‘Het is goed mogelijk dat deals die volgens de regels gesloten zijn, inhoudelijk nog steeds niet kloppen.’

Volgens de onderzoekers gingen vooral lokale belastinginspecteurs in de fout: in 63 gevallen legden zij de door hen gemaakte internationale belastingafspraken ten onrechte niet voor aan het landelijke rulingteam. Daarom scherpt Snel de procedure aan. Lokale belastinginspecteurs mogen nog wel belastingafspraken maken, maar als die rulings een ‘internationaal karakter’ hebben, kan alleen het rulingteam de finale zegen geven.

Lastiger is de ultieme ambitie van Snel: geen belastingafspraken maken met bedrijven die niets aan de Nederlandse economie toevoegen. Denk aan de belastingontwijkende, aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde brievenbusbedrijven. Die leveren geen werkgelegenheid op en de kans is ­nihil dat ze ooit echte economische activiteiten zullen ontplooien.

In een interview met Trouw spreekt Snel van bedrijven die een kerstboom aan brievenbus-bv’s hebben opgetuigd, louter om de randen van de fiscale wet op te zoeken. Met zo’n bedrijf wil de staatssecretaris geen belastingafspraken maken. De ambitie van Rutte III is immers om af te rekenen met ’s lands belastingparadijsimago en brievenbusconstructies uit te bannen. Uiteindelijk, zo hoopt Snel, zijn rulings alleen voorbehouden aan bedrijven die echt iets doen of maken in Nederland.

Stoppen met rulings, daar piekert het kabinet niet over. ‘Het geven van zekerheid vooraf door middel van een ruling is een belangrijke pijler van ons vestigingsklimaat’, stelt Snel. Om de totempaal overeind te houden moet de rulingpraktijk alleen een beetje worden aangepast. <

hoe werkt een ruling?

De Belastingdienst biedt rulings niet aan, het is altijd een bedrijf dat belastingafspraken wil maken met de fiscus. Bijvoorbeeld een Nederlandse multinational die op korte termijn miljoenen dividend wil uitkeren aan Amerikaanse aandeelhouders, maar de fiscale gevolgen niet overziet. Of een bedrijf met het hoofdkantoor in Nederland dat voor miljarden een buitenlands bedrijf wil overnemen met het distributiecentrum in Duitsland en de productie in Groot-Brittannië. Iedereen in het bedrijf wil, maar niemand kan de fiscale consequenties voor het Nederlandse hoofdkantoor volledig overzien.

De belastinginspecteur wel. De ruling die hij of zij met het bedrijf overeenkomt ziet eruit als een contract, compleet met beide handtekeningen. De afspraak is dat het bedrijf volledig open is over plannen en situatie na de overname, waarop de belastinginspecteur volledige zekerheid geeft over de fiscale behandeling de komende jaren. Blijkt later dat de belastinginspecteur een fout heeft gemaakt en een belasting­regel over het hoofd zag, dan geldt toch wat in de ruling staat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.