LIVE. VS meldt “Israëlische vergeldingsaanval” op Iran, Iraans nieuwsagentschap spreekt tegen: “Geen buitenlandse aanval”

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

red

Netanyahu: "Als Joden zichzelf niet beschermen, zal niemand het doen"

Joden moeten zichzelf kunnen verdedigen omdat niemand anders het zal doen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd, tegen de achtergrond van de aanzwellende kritiek tegen de oorlog van Israël in de Gazastrook.
"Als we onszelf alleen moeten verdedigen, zullen we onszelf alleen verdedigen. Als we de 'heidenen' (niet-Joden) kunnen mobiliseren, is dat prima. Maar als we onszelf niet beschermen, zal niemand ons beschermen", zo zei Netanyahu aan overlevenden van de Holocaust die zondag zullen deelnemen aan de plechtigheden van Yom HaShoah, de jaarlijkse herdenkingsdag van de Holocaust in het Yad Vashem Holocaust Memorial.
De verwoestende oorlog die Israël in de Gazastrook is begonnen als vergelding voor de Palestijnse Hamas-aanval op Israël op 7 oktober, krijgt wereldwijd steeds meer kritiek. 
Verwijzend naar de studentenbeweging in solidariteit met de Palestijnen op Amerikaanse campussen, hekelde Netanyahu vorige week de "verschrikkelijke" demonstraties van "antisemitische horden" die "oproepen tot de vernietiging van Israël" en "Joodse studenten en leraren aanvallen".
Netanyahu wordt ook geconfronteerd met openlijk internationaal verzet - inclusief van de Verenigde Staten, Israëls historische bondgenoot - tegen zijn herhaalde plannen om een groot offensief uit te voeren op de stad Rafah, aan de zuidelijke rand van de Gazastrook, die een toevluchtsoord is geworden voor anderhalf miljoen Palestijnen

Studenten willen universiteitsgebouwen bezetten, maar UGent geeft geen toestemming

"Het bestuur van de UGent geeft aan actievoerders nooit de toestemming om een gebouw te bezetten". Dat zegt de Gentse rector Rik Van de Walle in een reactie op de plannen van studenten om universiteitsgebouwen te bezetten. "De universiteit houdt banden met Israëlische instellingen aan en faciliteert daardoor genocide", stellen organisaties 'Students for Palestine' en 'End Fossil Gent'.
De actievoerders eisen dat de UGent met een actieplan komt om enerzijds alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en anderzijds ook duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes. Als de universiteit niet ingaat op de eisen, willen ze van 6 tot 8 mei universiteitsgebouwen bezetten. 
Rector Rik Van de Walle gaat niet dieper in op de eisen of de houding van de UGent. "Het bestuur van de UGent geeft aan actievoerders nooit de toestemming om een gebouw te bezetten", zegt de rector in een persmededeling. "Als men tegen dat verbod in toch tot een dergelijke actie overgaat, gelden aan de UGent op elk moment algemene regels die gerespecteerd dienen te worden." Zo mogen actievoerders bijvoorbeeld geen meubels verplaatsen of beschadigingen aanbrengen, moeten ze eigen stewards voorzien en wordt er bij geweld onmiddellijk de politie ingeschakeld.

KU Leuven behoudt lopende onderzoeksprojecten met Israëlische universiteiten: "Grondige screening gebeurd"

De KU Leuven zet haar lopende onderzoeksprojecten met enkele Israëlische universiteiten verder. Dat heeft de bevoegde ethische commissie donderdag beslist. De universiteit heeft de projecten "grondig geëvalueerd", onder meer op basis van de mensenrechten. "De algemene positie is er een van terughoudendheid", schrijft rector Luc Sels (foto) in een blogpost.
De ethische commissie 'dual use, military use and misuse of research' (EC DMM) heeft zich de afgelopen maanden over de lopende projecten met Israëlische instellingen gebogen. De Leuvense universiteit heeft geen structurele banden met Israëlische universiteiten, maar wel projectmatige samenwerkingen. Het gaat om een vijftiental projecten, veelal in grotere consortia gefinancierd door het Europese Horizon-programma.
"Er is een grondige screening gebeurd op het vlak van de inhoud van elk project: er is nagekeken of er een risico is dat de inhoud misbruikt zou kunnen worden of voor militaire doelen gebruikt zou kunnen worden", verduidelijkt Sels. "De projecten zijn eveneens afgetoetst of ze een risico op vlak van mensenrechtenschendingen inhouden, en of de partners niet betrokken zouden zijn bij schendingen van mensenrechten."
Op basis van die screening is beslist om de lopende projecten voort te zetten. "We kiezen voor een evenwichtige en fijnmazige aanpak. Nieuwe samenwerkingen met Israëlische partners moeten eerst ter evaluatie worden voorgelegd aan de EC DMM. De commissie past niet alleen de criteria van de mensenrechtentoets toe, maar zal ook met de nodige strengheid evalueren of het onderzoek mogelijke militaire toepassingen heeft", stelt Sels. "Veel verder kunnen we niet gaan. Er is ook geen meerderheid binnen de universiteit om een strengere aanpak te hanteren."
"We mogen een universiteit niet automatisch gelijkstellen met een overheid", zegt Sels nog. "Als we een verandering in een samenleving willen beogen in de richting van meer democratie en meer openheid, dan moet het wellicht vanuit de universiteiten vertrekken. Gezien de situatie waarin Israël en de bezette Palestijnse Gebieden zich bevinden, kunnen er goede redenen zijn om net wél samen te werken rond thema's zoals vredesopbouw, de werking van overheid en rechtsstaat, mensenrechten, conflictresolutie, inclusie of verbetering van medische zorg."
De universiteit roept haar onderzoekers evenwel op om voorzichtig, waakzaam en terughoudend te zijn bij het aangaan van nieuwe samenwerkingen, "zolang de Israëlische overheid haar harde lijn aanhoudt". De commissie wijst er namelijk op dat "er geloofwaardige aanwijzingen zijn van ernstige mensenrechtenschendingen door het Israëlische leger en de huidige Israëlische regering: de meeste Israëlische universiteiten hebben banden met het leger of worden gefinancierd door de Israëlische overheid."

Turkije zet handel met Israël stop, volgens Bloomberg

Turkije heeft de in- en uitvoer van goederen van en naar Israël donderdag volledig stopgezet. Dat meldt het financiële nieuwsagentschap Bloomberg, op basis van de informatie van twee hooggeplaatste Turkse ambtenaren. Turkije heeft de maatregel nog niet officieel aangekondigd.
Turkije had vorige maand al de export van verschillende goederen - onder meer staal-, ijzer- en aluminiumproducten - naar Israël beperkt. Ankara nam die beslissing vanwege het offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook. "Deze beslissing blijft van kracht tot Israël een onmiddellijk staakt-het-vuren afkondigt en de continue toegang van humanitaire hulp tot de Gazastrook toelaat", verklaarde het Turkse ministerie van Handel toen.
Turkije heeft de voorbije maanden herhaaldelijk felle kritiek geuit op de militaire operatie in Gaza. Woensdag kondigde het land ook aan dat het zich gaat aansluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft aangespannen tegen Israël.

Hamas zegt dat wapenstilstandsovereenkomst in 'positieve geest' wordt bestudeerd

Hamas bestudeert een voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren met Israël in een "positieve geest". De door Iran gesteunde militante groep is van plan om "zo snel mogelijk" een delegatie naar Egypte te sturen om de onderhandelingen voort te zetten, volgens de commentaren van senior leider Ismail Haniyeh, die donderdag op Telegram werden geplaatst.

Haniyeh sprak met Abbas Kamal, hoofd van de algemene inlichtingendienst van Egypte. De Hamasleider besprak de situatie ook met de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, en de twee kwamen overeen om de gesprekken voort te zetten met het doel een overeenkomst te bereiken. 

Nu ook pro-Palestijnse protesten aan Britse universiteiten

De pro-Palestijnse protesten in de Verenigde Staten krijgen navolging in het Verenigd Koninkrijk. Studenten in Leeds, Newcastle en Bristol sloegen woensdag hun tenten op voor de universiteitsgebouwen uit protest tegen de oorlog in de Gazastrook, zo meldt het Britse persbureau PA.
De Conservatieve minister verantwoordelijk voor parlementaire zaken, Penny Mordaunt, riep de politie op om "extreem hard op te treden" als studenten hun toevlucht zouden nemen tot geweld. 
De woordvoerder van premier Rishi Sunak benadrukte het recht op vreedzaam protest. "Dat mag echter niet worden misbruikt om anderen te intimideren of onrust te zaaien. Natuurlijk heeft de politie al uitgebreide bevoegdheden en ze zullen onze volledige steun blijven krijgen als dat nodig is," zei hij. 
De krant The Times meldde dat de kampen in het Verenigd Koninkrijk slechts een fractie van de grootte waren van die aan de Amerikaanse universiteiten Yale en Columbia.

Politie in Californië gooit pro-Palestijns kamp plat bij UCLA en arresteert demonstranten

Honderden politieagenten hebben donderdag vroeg (lokale tijd) het terrein van een pro-Palestijns protest op de Universiteit van Californië in Los Angeles overspoeld, uitdagende demonstranten gearresteerd en hun kampement ontmanteld. Dat meldt persagentschap Reuters.

Het politieoptreden voor zonsopgang op de UCLA was het meest recente incident in de toenemende spanningen op Amerikaanse universiteitscampussen, waar protesten tegen de oorlog van Israël in Gaza hebben geleid tot botsingen tussen studenten onderling en met de politie.
Voordat ze binnenkwamen, drong de politie er met herhaalde luidsprekers bij de demonstranten op aan om de protestzone, die een centraal plein ter grootte van een voetbalveld besloeg, te ontruimen.
"Als u niet vertrekt en aanwezig blijft in het kampement of ongeautoriseerde tenten of structuren ... bent u in overtreding van de wet en degenen die ervoor kiezen om te blijven kunnen sancties tegemoet zien", zei de UCLA in een waarschuwing in de vroege ochtend voordat de politie het kampement afsloot.

Na zich urenlang rond de campus te hebben verzameld, trokken agenten uiteindelijk in rijen met wapenstokken door het gebied terwijl demonstranten - sommigen met witte helmen - de handen ineen sloegen in een poging hun opmars te blokkeren.
Op live tv-beelden was te zien hoe agenten tenten neerhaalden en het kampement verwijderden, terwijl gearresteerde demonstranten met hun handen vastgebonden op de grond zaten.

Op UCLA waren tijdens de aanvaring tussen politie en de demonstranten tientallen luide explosies te horen van flash-bang charges, oftewel verdovingsgranaten, die door de politie werden afgevuurd toen ze in de vroege ochtend het kamp binnentrokken. Demonstranten, waarvan sommigen geïmproviseerde schilden en paraplu's droegen, probeerden de opmars van de agenten te blokkeren, terwijl ze "duw ze terug" scandeerden en met felle lichten in de ogen van de politie schenen.

Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De extremistische Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand. Hamas stelt in een verklaring dat daar volgens leider Ismail Haniyeh op een positieve manier naar wordt gekeken.
Het huidige voorstel voor een bestand voorziet in de ruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen en een tijdelijke wapenstilstand. Een struikelblok in de onderhandelingen is dat Hamas heeft aangedrongen op een permanente wapenstilstand om een eind te maken aan de oorlog. Israël wil de strijd tegen Hamas uiteindelijk weer hervatten.
Egyptische media berichten dat de delegatie van Hamas in de komende twee dagen wordt verwacht in Caïro.

Wederopbouw Gaza zal 30 tot 40 miljard dollar kosten, schatten VN

De Verenigde Naties hebben donderdag de kosten voor de wederopbouw van de Gazastrook, die verwoest is door een oorlog tussen Israël en de Palestijnse extremistische beweging Hamas, geschat op 30 tot 40 miljard dollar. Dat komt neer op 28 tot 37 miljard euro.
"De schattingen van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) voor de wederopbouw van alles in de Gazastrook overschrijden de 30 miljard dollar, en kunnen oplopen tot 40 miljard dollar", zei Abdallah al-Dardari, directeur van het regionale bureau van het UNDP voor de Arabische Staten, op een persconferentie in Amman. "De omvang van de verwoesting is enorm en ongekend. Het is een taak waar de internationale gemeenschap sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voor heeft gestaan."
Israël voert al maanden aanvallen uit op doelen in de Gazastrook om Hamas uit te schakelen. Op satellietbeelden is te zien dat daardoor een enorme ravage is aangericht. Volgens een schatting uit maart is meer dan een derde van de gebouwen verwoest of beschadigd.

Politie ontmantelt barrière van pro-Palestijns protestkamp op universiteit in LA

De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.
Op beelden van Amerikaanse media is te zien dat agenten in beschermende kleding hekken en planken verwijderen. Het kamp bestaat uit tientallen tenten. Daar verblijven honderden demonstranten. Er staan ook demonstranten in de buurt van het kamp. Zij hebben Palestijnse vlaggen bij zich en scanderen dat de politie zich moet schamen. De politie gebruikte flitsgranaten om de menigte buiten het kamp uiteen te drijven.
Er zijn honderden agenten aanwezig. De grote aanwezigheid van de politie komt na kritiek van een dag eerder. Het kamp, dat vorige week werd opgezet, werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangevallen door tegendemonstranten. Er braken gevechten uit. Journalisten meldden dat de veiligheidsdiensten die ter plaatse waren, niet tussenbeide kwamen. De onrust hield uren aan en er vielen vijftien gewonden. De politie reageerde volgens critici te langzaam op het geweld.

Twintigtal actievoerders eist dat KU Leuven banden met Israëlische universiteiten stopzet

Een twintigtal betogers heeft donderdagmiddag actiegevoerd aan het rectoraat van de KU Leuven. De actievoerders eisen dat de KU Leuven haar samenwerkingen met Israëlische instellingen onmiddellijk stopzet.
De actie vond plaats aan het rectoraat in het KU Leuven Research & Development gebouw. Omdat de Universiteitshal op dit moment gerenoveerd wordt, is het rectoraat tijdelijk naar dat gebouw aan de Minderbroederstraat verhuisd. De groep had Palestijnse vlaggen bij en droeg de kenmerkende zwart-witte sjaals. Ze scandeerden slogans als "Shame on KUL, break up with Israel", "Free free Palestine" en "Stop the genocide".

Bijna 60 procent van Palestijnse bevolking in armoede na zeven maanden oorlog

Na bijna zeven maanden oorlog in de Gazastrook tussen Hamas en Israël is intussen 58,4 procent van de Palestijnen in armoede beland. Het gaat om 1,74 miljoen extra mensen in vergelijking met de situatie voor 7 oktober 2023. Dat blijkt uit schattingen van het Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en de Economische en Sociale Commissie voor West-Azië (ESCWA), beide van de Verenigde Naties.
"De nieuwe cijfers wijzen erop dat het lijden in Gaza niet zal stoppen als de oorlog eindigt", aldus Achim Steiner van UNDP. De armoede heeft op korte tijd een hoge vlucht genomen. Het gaat om meer dan een verdubbeling. Voor de start van de oorlog leefde 1,46 miljoen van de Palestijnen in armoede. Dat is intussen opgelopen tot 3,2 miljoen Palestijnen. Steiner waarschuwt voor een "ernstige" ontwikkelingscrisis die de toekomst van de komende generaties in gevaar brengt.

Dodentol in Gazastrook loopt op tot 34.596 slachtoffers

Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober zijn al 34.596 mensen gedood in de Gazastrook. Nog eens 77.816 mensen zijn gewond geraakt. Dat meldt het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid donderdag.
De voorbije 24 uur zijn minstens 28 mensen gedood.

Dodental Gaza stijgt

Ten minste 34.596 Palestijnen zijn gedood en 77.816 raakten gewond bij Israëlische aanvallen op Gaza sinds 7 oktober. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid. Het voegde eraan toe dat er 28 doden en 51 gewonden zijn gevallen in de laatste 24 uur. 

Meer dan 400 aanvallen op gezondheidsinfrastructuur in Gaza sinds 7 oktober, stelt WHO

Tijdens de oorlog in Gaza heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 443 aanvallen op gezondheidsvoorzieningen of medisch personeel geteld. Daarbij kwamen in totaal 723 mensen om. 924 anderen raakten gewond. 

De omvang van de schade wordt nog steeds onderzocht in sommige van deze faciliteiten, waaronder het Nasserziekenhuis in Khan Younis, dat in februari werd belegerd en aangevallen door Israëlische troepen.

Meer arrestaties bij pro-Palestijns protest aan Amerikaanse universiteiten


De onrust aan universiteiten doorheen de Verenigde Staten is woensdag verder opgelopen. Op verschillende campussen zijn opnieuw betogers opgepakt bij pro-Palestijnse protesten. Tegen woensdagnamiddag stond het totale aantal opgepakte studenten en activisten al op naar schatting 1.300 verspreid over ruim 30 campussen in het hele land.

Aan de University of Wisconsin in Madison zijn woensdagochtend ruim 30 mensen opgepakt toen confrontaties uitbraken met de politie die de tenten van pro-Palestijnse activisten afbraken en hen probeerden te verdrijven. Daarbij raakten vier agenten gewond, onder wie een ‘state trooper’ die op het hoofd werd geslagen met een skateboard. Uiteindelijk werden vier betogers aangeklaagd voor geweld tegen de ordediensten.

In Dallas zijn woensdagmiddag 17 betogers gearresteerd aan de University of Texas, nadat de politie op vraag van de directie ter plaatse kwam. Een kamp werd ontmanteld, al zette een honderdtal betogers het protest verder op een andere plaats op de campus.

In New York City is woensdagavond een aantal actievoerders gearresteerd aan de Fordham University. Ook daar werd een tentenkamp opgebroken. De universiteit had de politie ter plaatse gestuurd en heeft de ordediensten gevraagd drie weken op post te blijven om de orde te handhaven en te verzekeren dat de kampen niet opnieuw worden opgezet. Er wordt woensdag op vier locaties in de stad geprotesteerd.

In LA, in de staat Californië, is de politie massaal ter plaatse aan de UCLA. Dinsdagavond werden de pro-Palestijnse activisten daar aangevallen door tegenbetogers. Daarna kwam kritiek dat de ordediensten niet zouden hebben ingegrepen. De politie zou woensdag van plan zijn om het kamp van de honderden pro-Palestijnse betogers op te breken.
University of Wisconsin, Madison.
University of Wisconsin, Madison.
Fordham University, New York.
Fordham University, New York.
University of Texas, Dallas.
University of Texas, Dallas.

Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar


De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger zou naar verwachting ergens begin deze maand klaar moeten zijn.

Afgelopen donderdag werd gestart met de constructie van de pier. Die is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan dat via de zogenoemde zeecorridor en de pier veel meer noodhulp voor de Palestijnen kan worden geleverd.

Volgens het Pentagon kost de aanleg zeker 320 miljoen dollar (299 miljoen euro). De Amerikaanse militairen zetten tijdens de operatie geen voet aan de grond in de Gazastrook.

Colombia verbreekt diplomatieke betrekkingen met Israël

Colombia gaat alle diplomatieke banden met Israël verbreken. Dat heeft de Colombiaanse president Gustavo Petro woensdag aangekondigd tijdens een toespraak, waarin hij de Israëlische regering als "genocidaal" omschreef.
Petro deed de aankondiging tijdens een speech die hij in de hoofdstad Bogota hield naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. De president deelde er ook mee dat Colombia de aankoop opschort van wapens die door Israël zijn geproduceerd. Momenteel is dat land nog een van de belangrijkste leveranciers van wapens voor de Colombiaanse veiligheidstroepen.
Tot slot hekelde hij opnieuw de "genocide" die momenteel plaatsvindt in de Gazastrook. "Dit doet denken aan de Holocaust, ook al willen de wereldmachten dat niet erkennen."
Petro had de voorbije maanden al vaker fors uitgehaald naar Israël. Eind februari had hij gesteld dat Israël zich in de Gazastrook schuldig maakt aan een genocide tegen de Palestijnse bevolking. 
Hij sprak toen ook zijn "volledige solidariteit" met zijn Braziliaanse ambtgenoot Lula Da Silva, die in een diplomatieke storm was beland omdat hij een vergelijking had getrokken tussen het Israëlische offensief en de genocide tegen het Joodse volk in nazi-Duitsland. Brazilië en Colombia steunen ook de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof heeft opgestart tegen Israël.
In een reactie zegt Israël dat het verbreken van de diplomatieke banden een "beloning" is voor de extremistische Palestijnse organisatie Hamas.
 

Driehonderd arrestaties bij politieacties op New Yorkse universiteiten

De politie in de Amerikaanse stad New York heeft op de universitaire campussen in totaal zowat driehonderd deelnemers van de pro-Palestijnse protesten opgepakt. Dat heeft burgemeester Eric Adams woensdag meegedeeld op een persconferentie.
De New Yorkse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een bezet gebouw op de campus van Columbia University ontruimd. Er vond ook een operatie plaats aan het City College.
De arrestaties werden uitgevoerd om een onderscheid te kunnen maken tussen studenten en mensen die eigenlijk niet op de campus moesten zijn, zegt Adams. Volgens de burgemeester ondernemen externe onruststokers pogingen om de protesten te laten escaleren.
Met de actie van de New Yorkse politie werd een einde gemaakt aan de bezetting van de Hamilton Hall op de campus Columbia University. Dat gebouw was in 1968 ook al bezet tijdens het protest tegen de oorlog in Vietnam. 
De actievoerders hadden het gebouw ingenomen uit protest tegen de militaire operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook. Ze eisten ook dat de universiteit haar financiële banden met Israël zou verbreken.
 

Turkije wil zich aansluiten bij Zuid-Afrikaanse genocideklacht tegen Israël

Turkije gaat zich aansluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft aangespannen tegen Israël. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan woensdag bekendgemaakt. De juridische details moeten nog worden uitgewerkt, zegt de minister.
Eind december had Zuid-Afrika Israël voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gedaagd wegens mogelijke schendingen van het Genocideverdrag bij de militaire operatie in de Gazastrook. In een tussentijdse uitspraak heeft het VN-hof Israël al opgedragen om al het mogelijke te doen om genocide in het Palestijnse gebied te voorkomen. 
Turkije zal zich nu aansluiten bij die aanklacht. "Na de voltooiing van de juridische tekst, zullen we een verklaring indienen bij het ICJ", zegt Fidan op een persconferentie in Ankara. "Turkije zal het Palestijnse volk onder alle omstandigheden blijven steunen."
Turkije heeft de voorbije maanden herhaaldelijk felle kritiek geuit op de Israëlische operatie in de Gazastrook. President Recep Tayyip Erdogan heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vergeleken met Hitler, heeft Israël een terreurstaat genoemd en heeft het land beschuldigd van het plegen van een genocide op de Palestijnse bevolking in Gaza.
 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER