woensdag 14 november 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 MIST

Provinciaal tennis

Steven De Smet verdedigt de nieuwe klassementen

“Geef het systeem wat tijd”

De hervorming van de klassementen zorgt voor heel wat beroering in het tenniswereldje. “Geef het systeem drie jaar de tijd. Dan valt alles in de juiste plooi”, sust Steven De Smet van Tennis Vlaanderen, de architect van het nieuwe systeem.

Er is geen onderscheid meer tussen Vlaanderen en Wallonië Steven DE SMET

“Het klassement is voor veel spelers een doel op zich: ze willen een zo hoog mogelijk klassement bereiken”, zegt Steven De Smet. “Maar het is ook een middel om iedereen op zijn niveau te laten spelen. Dat lukte de voorbije jaren echter niet meer. Iedereen bleef te lang onderaan bengelen. Daardoor kregen we een volledig scheef getrokken piramide. De basis was veel te breed. Enkel in de laagste reeksen en in de dubbelreeksen was er nog een goede bezetting maar in de hogere reeksen waren er steeds minder deelnemers.”

Wat willen jullie bereiken met deze aanpassing?

“Om te beginnen iedereen correct inschatten. Maar het is ook de bedoeling van een boost te geven om meer competitie te spelen. Dit moet leiden tot een evenwichtiger competitie waarin iedereen op zijn of haar niveau speelt. Om deze ideale piramide te benaderen hebben we de hulp ingeroepen van professoren. De gegevens van 68.000 competitiespelers werden aan de hand van statistische en wiskundige modellen door de computer verwerkt en in een piramide gegoten met de nummer één bovenaan en de laagste geklasseerde, recreatieve spelers als basis. We zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Integendeel, we hebben er in totaal twee jaar lang over gedaan.”

Het is ook de bedoeling om het onderscheid tussen Vlaanderen en Wallonië weg te werken, niet?

“Inderdaad. De voorbije jaren trokken vooral jeugdspelers de taalgrens over om daar sneller punten te pakken door in de reeksen van de volwassenen uit te komen. Dat wordt nu uitgesloten vermits in beide landsgedeelten voortaan dezelfde reeksen georganiseerd worden. Vanaf dit seizoen wordt er in Wallonië ook in poulevorm gespeeld. Een club kan ook geen alternatieve enkelreeksen meer organiseren. In dubbel kan dit wél nog.”

Het is de bedoeling om iedereen correct in te schatten Steven DE SMET
Ik ben enkele klassementen gestegen. Gelukkig of helaas, dat hangt af van persoon tot persoon. Is dit een juiste redenering?

“Nee, dat is een fout. Zoals ieder jaar hebben we half oktober eerst de klassementen berekend op basis van de behaalde punten van het afgelopen seizoen. Nadien hebben we die oude benamingen omgezet in punten rekening houdend met onze piramide. Ongeveer alle spelers die in het oude systeem bijvoorbeeld C+30/3 waren hebben nu 25 punten. Dus iedereen is bijna gestegen.”

Nog een vaak gehoorde opmerking: er zijn geen reeksen voor mijn zoon of dochter. Klopt dat?

“Tijdens de wintermaanden zijn er inderdaad nog te weinig tornooien in de hoogste reeksen (“1 plus” en “1”). Dat aanbod wordt zonder twijfel groter tijdens de zomer. Voor de hoogste reeksen zal Tennis Vlaanderen zorgen voor een goede regionale spreiding maar met een maximum van ongeveer drie tornooien per week. De betere spelers zullen dus niet altijd onder de kerktoren kunnen spelen. Dat is nieuw.”

De beteren kunnen niet meer onder de kerktoren spelen Steven DE SMET
Veel interclubploegen dreigen uit elkaar te vallen of moeten aanvullen met nieuwe spelers. Een terechte vrees?

“Omdat veel spelers hoger staan in de piramide hebben ze ook meer punten gekregen. Vandaar dat deze ploegen met hun nieuw puntentotaal in een hogere reeks moeten spelen. Maar dit geldt voor alle spelers van hun niveau. Wellicht komen ze volgend jaar dan ook dezelfde teams tegen, want die spelers zijn ook allemaal gestegen. Als ze onvoldoende punten hebben, kunnen ze nog altijd aanvullen. Het is mogelijk dat een aantal ploegen om die reden afhaken maar dat zou jammer zijn. Nogmaals, geef het systeem wat tijd.”

Steven De Smet. hbvl

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws