© BELGAONTHESPOT

Vier prangende vragen voor Chokri na Pukkelpop: “Volgend jaar lang verlengd festivalweekend”

Een vermoeide Chokri reageert op de afgelopen editie van Pukkelpop. Vier vragen nog voordat hij achter twee weken even de riem er kan van af leggen.

cru

Pukkelpop verschuift volgend jaar. Niet meer van woensdag tot en met zaterdag maar van donderdag tot en met zondag. Waarom?

“Omdat het goed uitkomt met de data: donderdag 15 augustus 2018 is een feestdag, en de vrijdag voor velen een brugdag. Op die manier kunnen we er een lang verlengd festivalweekend van maken. De eerste dag blijft een aanloopdag met lokale bands en acts om de kampeerders welkom te heten. We hebben niet de ambitie om daar een volledige festivaldag van te maken. Het wil ook niet zeggen dat we het voortaan altijd zo gaan doen: dat moeten we bekijken. Qua headliners boeken maakt het tegenwoordig niet meer zoveel uit of je nu op zondag gaat of niet.”

LEES OOK: Pukkelpop volgend jaar van donderdag tot en met zondag

We zagen je de polonaise op gang trekken bij Willy Sommers en Mauro. Was dat hét moment voor jou van deze Pukkelpop?

“Er gebeurde bij dat concert iets over generaties heen: dat was mooi. En in de sfeer van dat optreden heb ik me laten meeslepen. Achteraf was ik stikkapot en heb ik mijn T-shirt moeten uitwringen van het zweet (lacht). Maar meer moet je daar niet achter zoeken. Er waren nog momenten die me gaan bijblijven: The War On Drugs, Arcade Fire en Kendrick Lamar: wat die artiest doet, overstijgt de muziek. Ik vind dat kunst. Yungblud was het beste wat ik zag. De toekomst en het meest vernieuwende en spannendste dat er in de rock op dit moment is.”

LEES OOK: Wij spraken Mauro en Willy Sommers na hun optreden: “Sorry, de hoofdact is al geweest”

© DBA

Pukkelpop geraakte dit jaar niet uitverkocht. Een bezorgdheid?

“Ja, natuurlijk willen we dat we elk jaar uitverkopen of quasi uitverkopen. De zaterdag was ook last minute uitverkocht en de donderdag was een goeie dag, maar de vrijdag was minder. Het had met verschuivingen te maken: oorspronkelijk – maanden geleden – stond Kendrick op vrijdag geland, maar dat is moeten schuiven. En door toeval zaten we met drie headliners op de donderdag en twee op de zaterdag. Had één van de headliners, bijvoorbeeld Arcade Fire, op vrijdag gestaan, dan was het een ander verhaal geweest. Maar daar kan je als organisator niets aan doen. Oscar & The Wolf heeft het uitstekend gedaan, maar het is ook een feit dat de groep al meerdere keer gezien is geweest door een publiek. En daar verkoop je dus niet dat extra ticket meer mee. Heel jammer ook dat Travis Scott heeft afgezegd: ik ben daarover even ontgoocheld in als de fans, maar het was last minute door de MTV Awards. We hebben nog in Europa zitten zoeken naar alternatieven, maar de ene na de andere poging is jammer genoeg niet meer gelukt.”

Het terrein wordt alsmaar mooier, een evolutie die nog verder gaat?

“Wat me vooral opviel was hoe zuiver de weide was. Nooit eerder was ze zo proper. Dat heeft ook met het mooie weer te maken – bij regen heb je nu eenmaal meer plastic om op te ruimen – maar het systeem van recyclage werkte heel goed. En omdat de wei zo proper is, gaan mensen niet meer zo snel meer iets op de grond smijten. We moeten met festivals evolueren naar een mentaliteit dat mensen zich daarvoor gaan schamen. Daarom proberen we ook met allerlei acties Pukkelpoppers bewust te maken dat ze moeten opruimen, ook op de camping.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer