Evacuatie van ISIS-strijders uit Damascus ten einde

© REUTERS

Er is een einde gekomen aan de evacuatie van ISIS-strijders en hun gezinnen uit hun laatste bolwerk in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR).

Er werden zondag en maandag volgens de vanuit Groot-Brittannië opererende organisatie zowat 1.600 ISIS-strijders en burgers geëvacueerd, aan boord van 32 bussen. Ze zouden zijn vervoerd naar de woestijn in het oosten van het land.

De evacuatieoperatie startte in de nacht van zaterdag op zondag, minder dan 24 uur nadat het regime en de terreurorganisatie ISIS (Islamitische Staat) een akkoord hadden bereikt over een staakt-het-vuren.

De regering heeft niet bevestigd dat er een akkoord was over een evacuatie, maar een militaire bron zei aan het officiële agentschap Sana dat er vrouwen en kinderen werden geëvacueerd, en dat intussen de militaire operaties hervat zijn.

Zo zouden de Syrische troepen het kamp van Yarmouk zijn binnengedrongen, nadat ze eerder al de wijken Tadamoun, Qadam en Hajar al-Aswad onder controle hadden gekregen. Eens de troepen Yarmouk ook controleren, zullen ze voor het eerst sinds 2012 de volledige hoofdstad en haar omgeving in handen hebben.

Het Syrische regime lanceerde op 19 april een grootschalig offensief tegen IS in het zuiden van Damascus. Sindsdien telde het SOHR meer dan 60 burgerdoden, meer dan 250 gesneuvelde pro-regimestrijders en 233 omgekomen jihadisten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen