© EdA

Met auto’s vol drugs van As naar half Europa

Met zeven auto’s vol speciaal ontworpen verborgen compartimenten smokkelde een Limburgse bende drugs vanuit As, Hasselt en Genk naar zowat half Europa. De grootschalige handel in cocaïne, heroïne en xtc leverde hen 30 miljoen euro winst op, maar naar alle waarschijnlijkheid ook flinke celstraffen. In mei vorig jaar werd de groep, met aan het hoofd een vijftiger uit Genk, namelijk gepakt. Donderdag moest de man samen met tien van zijn kompanen verschijnen voor de rechter in Tongeren.

ShDe

De bende had een uitgekiend netwerk op poten gezet. De drugs kwam vanuit onder meer Brazilië en Rotterdam naar België, werd in Limburg verwerkt en vervolgens naar half Europa uitgevoerd. Het centrum van de wereldwijde drugssmokkel lag op de as Hasselt-Genk-As. Zeker anderhalf jaar lang konden ze ongestoord hun gang gaan. Het leverde de bende, die geleid werd door een 56-jarige Genkenaar van Turkse origine, geen windeieren op. In totaal maakten ze maar liefst 30 miljoen euro winst.

© HBVL

Tot er op 5 mei vorig jaar een einde aan het verhaal kwam. Op die dag viel de politie bij de bende binnen, net toen ze een nieuw drugstransport aan het voorbereiden waren. De avond voordien hadden ze een slag kunnen slaan van maar liefst 700.000 euro. Toen de agenten binnenvielen, waren ze het geld aan de keukentafel aan het tellen. “De zoon van de hoofdverdachte ging zelfs pizza’s halen om het tellen wat aangenamer te maken”, aldus de procureur. Ze wisten ook al wat ze met het geld gingen doen: op het boodschappenlijstje stond een dertigtal kilo heroïne.

Geweren in de sofa

Tijdens huiszoekingen in huizen in As, Genk en Hasselt werden 30.000 xtc-pillen gevonden. Hun wapens verstopten ze in een sofa in het huis in As. Daar vonden agenten negen vuurwapens, een stroomstootwapen en munitie.

Op de rechtbank werd het hele netwerk uit de doeken gedaan. Bart De Wever zal het niet graag lezen, maar de drugs kwamen het land binnen via de haven van Antwerpen, in containerschepen vol cocaïne, heroïne en xtc. Via badges van een havenarbeider konden de dealers op een makkelijke manier hun slag slaan. Andere drugs werden met de auto vanuit Rotterdam overgebracht.

Vijf koeriers, 300 ritten

Voor het transport met de auto bouwden ze zeven wagens – Fiats, Hyundais en Volkswagens – om tot professionele smokkelvehikels, met verborgen afgesloten ruimtes waarin de drugspakketten makkelijk verstopt konden worden. Met een capaciteit tot twintig kilogram per rit reden vijf ingehuurde koeriers voor een bedrag van zo’n 500 euro per keer naar onder andere Duitsland, Frankrijk, Zweden, Zwitserland en Hongarije om de verdovende middelen te verkopen tegen hoge winsten. In totaal zouden er per koerier tot zo’n 62 transporten uitgevoerd zijn, goed voor een driehonderdtal ritten of een geschatte winst van 30 miljoen euro.

Ontsnapt

De bende kon met gemak anderhalf jaar lang onder de radar van de Belgische politiediensten blijven door het gebruik van valse rij- en identiteitsbewijzen. De politie had hen zo eens bijna bij de lurven toen de Genkse bendeleider door agenten aan de kant gezet werd voor een controle met zo’n 100.000 euro drugsgeld in een verborgen compartiment in zijn wagen. Die compartimenten werden bekleed met lood om stralingen tegen te gaan, en de Blackberry’s waarmee de mannen communiceerden, waren zo geprogrammeerd dat al hun oproepen meteen gewist werden.

De bal ging aan het rollen nadat de Oostenrijkse autoriteiten informatie doorgaven aan de Belgische federale politie over verdachte drugstransporten. Bovendien kwam ook aan het licht dat er in Zwitserland zaken gebeurden die niet koosjer waren toen een Belgische koerier slachtoffer werd van een vechtpartij tijdens een mislukte drugsdeal. “Het was duidelijk dat het zwaartepunt van de organisatie in ons arrondissement lag”, aldus de procureur. “Hier in Limburg hadden wij het meeste kans op succes om de handel in heroïne en cocaïne te kunnen stoppen.”

Tien Limburgers van Turkse origine en een Roemeense vrouw kwamen zo al snel in het vizier van de inspecteurs. Zij mogen allemaal voor de rechter opdraven. Er worden celstraffen tussen dertig maanden en dertien jaar gevraagd, en boetes gevraagd die kunnen oplopen tot 64.000 euro. Van de geschatte winst van een slordige 30 miljoen euro eist de procureur een verbeurdverklaring van een kleine 7 miljoen.

Vrijdag wordt de zaak verder behandeld en komen de advocaten van de beklaagden aan het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer