Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Iedereen hoogsensitief, waarom de crèche crasht, Francken en Versnick: Dit moet u weten voor u gaat eten

Geert VersnickBeeld Thomas Sweertvaegher

De Vlaamse regering, Theo Francken, Geert Versnick, kinderopvang, hoogsensitiviteit en Tom Boonen. Het nieuws van de dag, voor u samengevat in één artikel: dit is de lunchbreak van De Morgen.

In het nieuws

1. Geert Versnick lonkt naar 83.000 euro bij Elia

Nog tot 4 oktober blijft Geert Versnick (Open Vld) politicus. Wat hij daarna gaat doen, is nog niet duidelijk. In een interview in De Morgen laat hij uitschijnen dat hij wel voorzitter wil worden van netbeheerder Elia. Een job met een loonfiche van 83.000 euro.

2. Vlaamse regering bereikt begrotingsakkoord

De Vlaamse regering is het afgelopen nacht eens geraakt over de begroting van volgend jaar. Vlaams minister-president Geert Bourgeois geeft maandag de inhoudelijke primeur aan het Vlaams Parlement tijdens zijn jaarlijkse Septemberverklaring. Het akkoord bevat in principe ook een alternatief voor de energieheffing, beter bekend als de Turteltaks.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en zijn regering bereikten een akkoord over de begroting voor volgend jaar.Beeld BELGA

3. De heftige week van Theo Francken

Hij was dan wel in New York, toch slaagde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) er de hele week in om het nieuws rond hem te doen draaien. Eerst was er de kritiek op zijn 'opkuisen-tweet', daarna over een controversiële deal met het dictatoriale regime in Sudan en ten slotte werd Francken zelf in Wehrmacht-kostuum afgebeeld door de Ecolo-jongeren. In een interview met De Morgen blikt hij terug.

De Morgen boog zich ook over het asielbeleid van Francken. En over de Europese mentaliteitswijziging in het vluchtelingenthema.

Het nieuws draaide deze week weer rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

4. Crashende crèches

Opnieuw kwamen er deze week kinderverzorgsters in opspraak voor schandelijk gedrag. Nochtans hebben we sinds drie jaar een decreet dat hamert op goed opgeleide opvoedsters. Hoe kan het dan toch zo fout lopen? En wat is er aan te doen?

5. "Sociaal overleg is één grote illusie"

"Te veel leden van Groep van Tien houden vast aan wat verworven is", zegt afscheidnemend Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Er wordt nooit vertrokken vanuit de zoektocht naar de beste oplossing, maar vanuit de vraag hoe we het huidige 50 jaar oude systeem mits enkele aanpassingen kunnen behouden."

Karel Van Eetvelt neemt na 13 jaar afscheid als topman van Unizo.Beeld Belga

6. Van Overtveldt en Michel botsen over effectentaks

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vreest dat de effectentaks die de federale regering in het leven heeft geroepen, op juridische bezwaren botst, schrijft De Tijd vandaag. In een reactie laat premier Charles Michel weten dat het akkoord daarover "moet en zal worden uitgevoerd", volgens de vastgelegde timing, die "nauwgezet zal worden gevolgd".

7. Tom Boonen over het WK Wielrennen

Als ze het maar slim aanpakken. Dan kunnen Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert allebei hun voordeel doen met het gedeelde kopmanschap. En dan is er nog Tim Wellens. "Een verschrikkelijk slimme coureur." Jawel, Tom Boonen ziet kansen genoeg voor de Belgen op de wereldtitel.

Tom Boonen is optimistisch gestemd over de kansen van de Belgische ploeg op het WK wielrennen.Beeld BELGAONTHESPOT

Aan de koffieautomaat

1. Waarom we plots allemaal hoogsensitief zijn

Volgens de ene is het gewoon een excuuslabel voor mensen met lange tenen, volgens de andere een aangeboren eigenschap waar werkgevers nog om zullen vechten. Feit is: hoogsensitiviteit intrigeert, verdeelt én verkoopt.

Fleur Van Groningen schreef het succesboek 'Leven zonder filter'Beeld Tim Coppens

2. Is ons pensioensysteem nog wel rechtvaardig?

Is het nog rechtvaardig om jongere generaties te verplichten de pensioenkosten van de babyboomers op te hoesten? Het zorgt niet alleen aan veel familietafels wel eens voor discussie, ook experts zijn het er niet over eens, zo blijkt.