Stormweer leidt tot overlast: Antwerpse ring deels ondergelopen in Borgerhout, modderstromen in Wallonië

Hevige regenval heeft in verschillende delen van het land voor wateroverlast gezorgd. Op de Antwerpse ring was het zondagnamiddag richting Gent aanschuiven vanaf Merksem door ondergelopen rijstroken. Op heel wat plaatsen in Wallonië staan straten onder water.

lbo

Door de aanhoudende regen van zondag kwam het water op de ring in Borgerhout via de riolering naar boven. Daardoor waren drie rijstroken en de pechstrook versperd en moest het verkeer over de linkerrijstrook passeren. Ook de linkerrijstrook stond bij momenten, zij het maar licht, onder water. De Liefkenshoektunnel werd tolvrij gemaakt.

LEES OOK. Dak van appartement ingestort: wegens stormweer moet brandweer zijmuur afbreken

De brandweer kwam ter plaatse om het water weg te pompen. Ook op de aansluiting van de E313 naar de ring waren er problemen, waardoor er ook daar een file ontstond vanaf Ranst.

Mogelijk is er een probleem met de pompen van het Agentschap Wegen en Verkeer, die er normaal voor zorgen dat het water wordt afgevoerd. Vermoed wordt dat die pompen nu niet of slecht werken, waardoor het regenwater veel langer bleef staan.

© bfm

“In het algemeen zien we dat er door de vele wind van de voorbije dagen veel bladeren van de bomen zijn gewaaid, waardoor veel putjes verstropt zijn”, zegt Jasmien O, woordvoerster van Brandweer Zone Antwerpen. “Omdat het blijft regenen, krijgen we het water moeilijk weg.” Rond 18 uur waren alle rijstroken weer vrij.

In Duffel moest de korte tunnel op de Mechelsebaan worden afgesloten doordat er water in stond.

De wegpolitie van Brabant waarschuwt ook voor gevaarlijke toestanden op de weg, onder andere door watergladheid. De politie vraagt om de snelheid aan te passen.

In Brussel zijn de parken sinds 14 uur dicht wegens het stormweer. Ze blijven zeker nog tot maandagochtend toe uit vrees voor vallende takken en bomen.

Op heel wat plaatsen zijn evenementen afgelast door de regen en de wind.

Modderstromen

In Wallonië heeft de aanhoudende regen vooral de provincie Namen getroffen. Vooral in de buurt van de Samber en de Maas zijn meerdere wegen overstroomd. Op een aantal plaatsen, zoals in Mettet, worden er ook kleine modderstromen gemeld.

De brandweer van de zone Dinaphi (Dinant-Philippeville) is zondag een vijftigtal keer moeten interveniëren wegens het slechte weer aldaar. Dat is bij de hulpdiensten vernomen. Er heeft zich evenwel geen enkel ernstig incident voorgedaan, aldus de woordvoerder van de zone, Gilles Boonen.

Ook in de zone Luik kreeg de plaatselijke brandweer in twee uur tijd een vijftigtal interventies te verwerken wegens overstromingen, maar ook hier gebeurde niets ernstigs.Ook in de regio Charleroi regende het zondag pijpenstelen. Toch kreeg de brandweer er amper een tiental oproepen te verwerken, voor het grootste deel wegens ondergelopen kelders.

© facebook

© facebook

© facebook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen