Voor fietsers is het levensgevaarlijk op de Kloosterstraat in Sint-Lenaarts. Schepen Daan De Veuster en raadslid Annemie Van Dyck (allebei CD&V) zijn blij dat er eindeljk fietspaden kunnen komen.© Elke Lamens

Veiliger fietsen tussen Brecht en Loenhout vanaf 2025 een feit: nieuwe fietspaden in Kloosterstraat zijn laatste ontbrekende schakel

Sint-Lenaarts, Loenhout -

De Kloosterstraat in Sint-Lenaarts ondergaat vanaf 2025 een metamorfose. Naast een gescheiden rioleringsstelsel komt er langs weerskanten van de weg een fietspad. Daarmee wordt de laatste missing link voor de fietser, tussen Brecht en Loenhout, veiliger. Brecht en Pidpa investeren hierin 2,6 miljoen euro.

Elke Lamens

De Kloosterstraat - Sint-Lenaartseweg is een drukke verbindingsweg zonder fietspad tussen Sint-Lenaarts en Loenhout. Autobestuurders mogen er zeventig kilometer per uur rijden. Het is een gevaarlijke onderneming om naar de Sint-Lenaartseweg in Loenhout te fietsen. Daar moet vanaf 2025 verandering in komen.

Normaal moesten de fietspaden er al in 2023 liggen. Volgens de huidige plannen, liggen ze er dus twee jaar later dan verwacht. “We hadden dit werk graag eerder opgestart, maar het verwerven van de aanpalende gronden duurde langer én het verkrijgen van de omgevingsvergunning was eveneens geen sinecure”, bekent schepen van Openbare Werken Daan De Veuster (CD&V).

“Na heel wat jaren voorbereidend werk staan we nu een grote stap dichter bij het realiseren van vrijliggende fietspaden langs weerskanten van de Kloosterstraat in Sint-Lenaarts. De paden komen er tussen het rondpunt van De Eester en de gemeentegrens met Wuustwezel, in Loenhout. De weg wordt er voor de zwakke weggebruiker beduidend veiliger. Maar ook voor het milieu hebben de werken een meerwaarde, want ze worden gekoppeld aan de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, inclusief huisaansluitingen.”

LEES OOK : Vanaf 2023 veiliger fietsen tussen Sint-Lenaarts en Loenhout: “Met nieuwe fietspaden werken we laatste missing link tussen gemeenten weg”

Voormalig schepen en huidig gemeenteraadslid Annemie Van Dyck (CD&V) dringt al langer aan op een vrijliggend fietspad in de Kloosterstraat. “Het is goed dat het er nu effectief komt en dat er volgend jaar aan de onveilige situatie voor de fietsers een einde komt”, reageert ze tevreden.

Met het werk is een investering gemoeid van ruim 2,6 miljoen euro, inclusief btw. Pidpa Hidrorio neemt hiervan ruim één miljoen voor zijn rekening. De overige anderhalf miljoen euro is ten laste van het gemeentebestuur.

Rooien laanbomen

De voorbereidende nutswerken starten in oktober. De eigenlijke rioleringswerken en aanleg van de fietspaden volgen dan begin 2025 over een afstand van 2,5 kilometer. Naar schatting nemen de werken 215 werkdagen in beslag, wat neerkomt op ongeveer tien maanden.

Voor de fietspaden moeten er laanbomen gerooid worden.© Elke Lamens

De werken verlopen in vijf fasen en starten met het rooien van bomen, beplantingen en het opbreken van de verhardingen, hagen, heggen, bijgebouwen en zo meer. Voor de aanpassingswerken en uitbreiding van de nutsleidingen worden die werken tussentijds geschorst. “Het rooien van laanbomen is nodig om ruimte te creëren voor de fietspaden. Ze allemaal heraanplanten is echter niet mogelijk, maar we compenseren dit. Zo plantten we al 196 bomen aan in de omgeving van Rommersheide en er volgt nog een bijkomende heraanplant van 165 bomen op tal van plaatsen in onze gemeente”, benadrukt de schepen.

Bewonersvergadering

Na het rooien volgt het vernieuwen van de koker aan de Eesterbeek. Het aanleggen van het fietspad en pompstations langs de oostzijde gebeurt in de derde fase. Daarna, in fase vier, komt de aanleg van de riolering en het fietspad langs de westzijde van de Kloosterstraat aan bod. Daarvoor zijn er doorsteken onder de rijweg naar de oostzijde nodig. Deze werken behelsen telkens ook het aanleggen van wadi’s, het verdiepen van grachten en het heraanleggen van opritten.

In de vijfde en laatste fase legt de aannemer de persleiding aan, vanaf de Hoogstraatsebaan 114 tot aan de rotonde van De Eester. De bewoners worden in augustus nog uitgenodigd op een bewonersvergadering.

De Kloosterstraat krijgt eindelijk veilige fietspaden voor wie van Sint-Lenaarts naar Loenhout wil.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners