LIVE EERSTE KLASSE. RWDM gaat door met Yannick Ferrera, Benfica en Porto lonken naar Zakaria El Ouahdi (Genk)

Het Belgische voetbal draait op volle toeren. Mis geen nieuwtje uit de vaderlandse (beker)competitie in deze livefeed.

De voetbalredactie
Jens Heylen
RWDM en keeperstrainer Frédéric Roux gaan na één seizoen uit elkaar

De 50-jarige Fransman, die niet kon vermijden dat de Molenbekenaren afgelopen seizoen de slechtste verdediging hadden in de reguliere competitie van de Jupiler Pro League, diende in het Edmond Machtensstadion onder hoofdtrainers Cláudio Caçapa, Bruno Irles en Yannick Ferrera.

Roux werd vorige zomer binnengehaald als vervanger van Thierry Berghmans, die na jarenlange trouwe dienst werd geslachtofferd in het kielzog van hoofdtrainer Vincent Euvrard. De Fransman was daarvoor enkele jaren aan de slag geweest in Afrika als keeperstrainer. Als doelman speelde hij in de hoogste twee Franse divisies voor Nancy, Châteauroux, Girondins de Bordeaux, Ajaccio en Olympique Lyon – al speelde hij voor laatstgenoemde club geen officiële wedstrijd. In 2002 won hij als basisspeler de Ligabeker met Bordeaux.

“Het zit erop, ja”, bevestigt Roux als we hem opbellen. “Ik had een contract van één seizoen ondertekend in Sint-Jans-Molenbeek, maar als gevolg van de degradatie en verschillende gebeurtenissen hebben we besloten om het avontuur niet verder te zetten. Noem het een onderling akkoord tussen de directie en mezelf. Als RWDM erin was gebleven, was er in principe een kans op een verlengd verblijf, maar dat is nu niet het geval. Dat is jammer, maar het is niet anders.”

Mogelijk zal hoofdtrainer Yannick Ferrera, die recent bijtekende tot 2026 (met optie op een extra seizoen bij promotie), inspraak krijgen in de keuze van de nieuwe keeperstrainer. (mdv)
Vincent Van Genechten
Vincent Van Genechten
STVV. Limburgers lichten aankoopoptie van Ogawa

Sint-Truiden gaat ook volgend seizoen door met linksachter Ryoya Ogawa. De Kanaries maakten maandag bekend dat ze de aankoopoptie in het contract van de Japanner zullen lichten. De 27-jarige Ogawa brak de voorbije weken door op Stayen.

De Truienaars namen de linksachter vorige zomer op huurbasis over van FC Tokyo. De vijfvoudige Japanse international had een aanpassingsperiode nodig en maakte pas eind oktober in de Beker van België zijn eerste speelminuten. Vooral na Nieuwjaar kwam hij meer aan de oppervlakte. Hij beëindigde zijn eerste seizoen in België met negen wedstrijden, waarin hij een keer scoorde en twee assists gaf. De laatste drie wedstrijden in de Europe Play-offs miste hij door een armblessure.

Ogawa was zelf tevreden met zijn verlengd verblijf in Sint-Truiden. "Het was een plezier om deel uit te maken van dit team tijdens het voorbije jubileumseizoen", gaf hij aan. "Op persoonlijk vlak waren mijn doelpunt in Standard en assist tijdens de thuiswedstrijd tegen Club Brugge mooie hoogtepunten. De komende weken neem ik even vakantie in eigen land, maar ik kijk er alvast naar uit om de trainingen te hervatten midden juni. Komend seizoen wil ik een basisplaats veroveren en voor nog meer assists zorgen."

Zaterdag maakte STVV nog bekend het aflopende contract van aanvaller Fatih Kaya niet te zullen verlengen. De Turkse Duitser was twee seizoenen actief op Stayen, maar kon daarin slechts drie keer scoren in 57 wedstrijden. 
Marnix Taes
ANTWERP. Nieuwkomer Tjaronn Chery heeft er zijn eerste werkdag op zitten
Marnix Taes
KRC GENK.  Kelvin John tekent bij Deense eersteklasser Aalborg

De Tanzaniaan Kelvin John (20) speelt volgend seizoen in de Deense eerste klasse voor Aalborg BK. Hij was transfervrij en tekende een contract voor vier seizoenen.

Kelvin Pius John speelde drie seizoenen voor Racing Genk. In zijn eerste seizoen bij Racing mocht hij onder trainer Bernd Storck eenmaal invallen tegen Eupen. Verder dan die invalbeurt kwam John niet. De voorbije twee seizoenen speelde de rechterwinger bij Jong Genk. 

Vorig seizoen was hij onder Hans Somers een vaste waarde bij Jong Genk. Alleen een enkelblessure hield hem een zevental weken aan de kant. Dit seizoen onder trainer Jelle Coen stond John de eerste seizoenshelft nog in de basis, maar na de winterbreak was de tijd voor de Tanzaniaan afgelopen. Racing keek vooruit naar het volgende seizoen en paste meer jong talent in. Toch bleef hij professioneel en bewees zijn waarde tijdens de schaarse invalbeurten.

John speelde één keer voor KRC Genk, 41 keer voor Jong Genk. Hij scoorde vier goals en was goed voor acht assists. Aalborg BK promoveerde naar de Deense Super League. De club hoopt volgend seizoen op de snelheid en dribbel van Kelvin John in de snelle omschakeling. John krijgt er het rugnummer 27. (jds)
Jonas Withouck
AA GENT. Nieuwe shirts al bekend

De nieuwe shirts van AA Gent voor volgend seizoen zijn nu al bekendgemaakt.
Marnix Taes
UNION SINT-GILLIS. Steunbetuigingen van fans lieten Alexander Blessin niet onberoerd


Marnix Taes
CLUB BRUGGE. Scout Kennethy Brylle verlaat blauw-zwart na dertien jaar

Kennethy Brylle zal volgend seizoen geen scoutingsrapporten meer schrijven voor Club Brugge, zo laat hij weten via sociale media. Brylle was gedurende dertien jaar een van de scouts bij blauw-zwart. "Vandaag eindigt mijn tijd bij Club Brugge. 
Wat een reis, wat een avontuur gedurende dertien jaar met zes titels en een Croky Cup. Nu ga ik genieten van mijn familie en dan zien wat er voorbijkomt", schrijft hij.

Marnix Taes
CHALLENGER PRO LEAGUE. Gaëtan Englebert verlengt contract bij FC Luik met drie jaar

Trainer Gaëtan Englebert blijft drie jaar langer trainer bij tweedeklasser FC Luik. Dat maakte de club vrijdag bekend op zijn website. Ook assistenten Eric Deflandre en Pierre Drouguet blijven drie jaar langer bij de club.

De 47-jarige Englebert werd in maart 2022 aangesteld bij de Luikenaars. De ex-speler van onder andere Club Brugge en Sint-Truiden volgde er de Kroaat Drazen Brncic op. Vorig jaar leidde hielp Englebert zijn troepen promoveren naar de Challenger Pro League. Dit jaar eindigde de traditieclub met stamnummer 4 op een zevende plaats, en greep het zo net naast een plaats in de play-offs voor promotie naar de Jupiler Pro League.
Marnix Taes
Bryan Heynen werkt hard aan terugkeer
Sam Vergauwen
SPORTING HASSELT. Club van Rik Verheye en Sam Kerkhofs stelt nieuw logo voor

De voorzitters van de Limburgse club hebben besloten dat het tijd is voor een frisse wind. Op de Instagrampagina van 'De Spor' blikt de club terug op de geschiedenis van het Hasseltse voetbal en de daarbij horende logo's. Nu wordt dus gekozen voor nieuw ontwerp, waarbij eenvoud een van de sleutelwoorden blijkt.

Vincent Van Genechten
Vincent Van Genechten
KV KORTRIJK. Eerste profcontract voor De Vlaeminck.
 
Ebbe doorliep de jeugdreeksen van KVK en was dit seizoen de derde doelman achter Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
De Vlaeminck blijft aan de club verbonden en tekende een contract tot juni 2026 met een optie op twee extra seizoenen.
Raf Hermans
ANTWERP. De Roover nieuwe coach voor beloften
Antwerp heeft een nieuwe coach in huis gehaald voor de Young Reds, het beloftenteam van RAFC dat in de hoogste amateurklasse uitkomt. Ex-Rode Duivel Sepp De Roover (39) tekent een contract voor twee seizoenen. De Great Old plukt De Roover weg bij eersteklasser Oud-Heverlee Leuven, waar hij één van de assistent-coaches was bij de hoofdmacht. Die functie voerde hij uit sinds november, toen hij de overstap had gemaakt van KSK Heist. “Het waren zeer leuke en leerrijke maanden, maar ik wilde graag opnieuw als hoofdcoach aan de slag”, reageerde De Roover kort via de Leuvense webstek.

De Roover volgt bij Young Reds Faris Haroun op, ook een ex-Rode Duivel. De gewezen aanvoerder van Antwerp blijft echter aan boord bij de club met stamnummer 1. Hij wordt ‘talent manager’. “In die rol gaat hij met jonge, talentvolle spelers individueel aan de slag om hen vanuit de jeugd te laten doorstromen naar de U23 en van de U23 naar de A-kern”, laat RAFC weten.

Maxime Biset verlaat de technische staf van de Young Reds. (havg) 

Michaël Van Damme
Anderlecht op weg om Delaney en Augustinsson definitief vast te leggen

Anderlecht is op weg om Thomas Delaney en Ludwig Augustinsson definitief over te nemen van FC Sevilla, dat hen afgelopen seizoen uitleende aan de Brusselaars. 

Volgens Fernando Serrano, die bericht over FC Sevilla en goed ingevoerd is bij de club, moeten voor Delenay enkel nog de handtekeningen gezet worden onder een akkoord van zo’n 1,5 miljoen euro. 

Onze redactie vernam dat ook de definitieve overgang van Augustinsson op goede weg is. 
Michaël Van Damme
Westerlo haalt keeperstrainer Kujovic weg bij Lommel

Vladan Kujovic is de nieuwe doelmannentrainer bij KVC Westerlo. De 45-jarige Serviër verlaat 1B-club Lommel SK, waar hij de voorbije vier seizoenen aan de slag was.
Kujovic zal bij de Kemphanen deel uitmaken van de staf rond de nieuwe hoofdcoach Timmy Simons. Die komt over van Dender, waarmee hij afgelopen seizoen de promotie naar de hoogste klasse afdwong. 
In zijn spelerscarrière verdedigde Kujovic de kleuren van onder meer Eendracht Aalst, Roda JC, Levante, Lierse, Willem II en Club Brugge.
Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen