© jan auman

Goodiebag en taart voor nieuwkomers

De nieuwkomers die het voorbije jaar met succes een inburgeringsprogramma volgden, hebben van de gemeente een receptie, oorkonde en goodiebag gekregen.

jaa

Schoten telt ruim 34.000 inwoners. 2.900 van hen zijn niet-Belgen. “De meesten zijn Nederlanders. Wie onze taal niet spreekt, krijgt bij inschrijving een uitnodiging om een inburgeringstraject te volgen”, vertelt Tina Verheyen van de gemeentelijke vreemdelingendienst. “Dat bestaat uit een cursus over de normen en waarden in ons land, gegeven in een taal die de nieuwkomer verstaat, maar ook uit Nederlandse taallessen en een individuele begeleiding bij de zoektocht naar werk of studies in het pakket. Sommigen moeten dit traject verplicht volgen, anderen zijn vrij.”

In 2017 volgden zo’n dertig nieuwkomers met succes een inburgeringsprogramma. “Ze kregen daarvoor al een officieel diploma, maar uit respect voor hun getoonde wil tot integratie wilden we hieraan nog een feestelijk luik koppelen”, vertelt schepen voor Burgerzaken Iefke Hendrickx (N-VA). Zij organiseerde voor het eerst een inburgeringsceremonie, maar wellicht door het zomerse weer daagde slechts een tiental nieuwe Schotenaren op in het Kasteel van Schoten.

Jammer, want ambtenaar Tina Verheyen had voor de gelegenheid lekkere taart gebakken. De nieuwkomers hadden zelf ook lekkernijen bij uit hun eigen heimat. Ze mochten met burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) op de foto en kregen een goodiebag toegestopt vol Antwerpse handjes, fietsroutes en een boek over de Braembib.

Twee van de succesvolle nieuwkomers zijn Jennifer Arcilla uit de Filipijnen en Ship Chee Ping, met roots in Maleisië. Jennifer start binnenkort als zorgkundige bij Gezinszorg Villers en Ship is doctor in de chemie. Ze geeft als zelfstandig leerkracht bijlessen aan middelbare scholieren.

Een vertegenwoordiger van het Agentschap Integratie & Inburgering gaf schepen Iefke Hendrickx (N-VA) achteraf een schouderklopje, omdat Schoten zich profileert als gastvrije gemeente, die diversiteit hoog in het vaandel draagt.