© Marc Leysen

Honderd nationaliteiten thuis in barmhartige stede

Barmhartige stede Geel nodigde haar nieuwe inwoners uit op een welkomstfeest. Een honderdtal nieuwkomers volgde een uiteenzetting, maakte een verkennende wandeling en smulde van allerlei lekkers.

male

Geel telt momenteel 40.230 inwoners en meer dan 100 nationaliteiten. Wie recent in Geel kwam wonen, kreeg een uitnodiging van het stadsbestuur om te komen kennismaken. Een honderdtal nieuwe Gelenaren tekende present in cultuurcentrum de Werft. Naast een uitgebreide uiteenzetting over het reilen en zeilen in de stad Geel, kregen de nieuwkomers ook een iets luchtigere Geelse promofilm te zien en een gegidste wandeltocht door Geel centrum. Ongeveer vijftien nieuwkomers kregen van het stadsbestuur een oorkonde voor het volgen van een inburgeringscursus. In zo’n cursus worden de westerse waarden en normen toegelicht, de rechten en plichten van burgers uitgelegd. “Je leert bijvoorbeeld dat je auto moet verzekerd zijn en dat zwartwerk verboden is. Dat vrouwen de baas zijn, wist ik al voor ik naar hier kwam”, grapt Sergio uit Zuid-Amerika. Ruzan, een jongedame uit Armenië getuigt in vlot Nederlands voor de groep zich erg thuis te voelen in Geel. “Mijn kinderen gaan hier naar een prima school en zelf heb ik werk gevonden in een boekhoudkantoor. Wij voelen ons welkom en thuis in Geel.”

Proevertjes van Zeuntcomité

Voor iedereen stond ook een receptie met allerlei lekkers als streekbier Zeunt, Zeuntbrood, Zeuntpaté, Zeuntkaas en Geelse hartjes klaar. Het Zeuntcomité had ook proevertjes zoals pensen Vandecruys en koffie de Maan bij. Wie eerder voor halalvriendelijke hapjes ging, kon rekenen op de Geels-Marokkaanse vereniging Indimaj-vrouwen. Zij onthaalden de nieuwe Gelenaren met koekjes, soep en kippenpastei. Iedereen ging naar huis met een gevulde tas vol info en kleine Geelse attenties van plaatselijke handelszaken. Geel: je komt er, je blijft er.