De heraanleg van het fietspad op de Toekomstlaan stopte precies op de grens van Merksem en Schoten.© JAA

Kafka zorgt voor half werk in grensstraat Toekomstlaan: “Je voelt écht dat je Schoten binnenrijdt”

Schoten/Merksem -

Wie via de Toekomstlaan van Merksem naar Schoten rijdt, voelt het wanneer hij of zij de gemeentegrens over is. De stad Antwerpen zorgde onlangs voor een heraanleg van het wegdek en de fietspaden, maar het Schotense deel van de lange straat – zeker de fietspaden – ligt er nog steeds slecht bij. In die andere grensstraat Winkelstap werken beide besturen wel samen.

Jan Auman

De Toekomstlaan is bijna één kilometer lang. Ze begint in Merksem, ter hoogte van de Brug van den Azijn, en loopt vanaf de Straalstraat tot in het hart van de wijk Deuzeld op grondgebied Schoten. Twee verschillende besturen zijn verantwoordelijk voor het beheer van deze zowel door automobilisten als fietsers veel gebruikte uitvalsweg, waar ook nogal wat bedrijven gevestigd zijn.

Dat dubbele bestuur is nu ook goed te merken, want onlangs stuurde de stad een legioen stratenmakers naar de grensstraat. Die leverden puik werk af. Zowel wegdek als fietspaden werden geasfalteerd en bollen nu heerlijk zacht.

“Maar wie Schoten binnenrijdt met de fiets, voelt dat nu ook écht”, merkt Groen-gemeenteraadslid Brecht Verwulgen op. “De heraanleg was nodig. De straat bevond zich in een erbarmelijke staat. Dat is nu gelukkig verholpen. Toch in het Antwerpse deel. Maar waarom is Schoten niet mee op de ‘asfaltkar’ gesprongen? Gevolg is nu dat de Toekomstlaan er in onze gemeente nog steeds voor onbepaalde tijd schabouwelijk bijligt.”

Schepen van Openbare Werken Wouter Rombouts (N-VA) erkent dat de Toekomstlaan geen goed voorbeeld van aanpak is, maar stelt de grote buur verantwoordelijk voor deze kafkaiaanse toestand. “Het is niet dat wij in Schoten niet zouden willen investeren in de Toekomstlaan. Maar de stad heeft nagelaten onze diensten in kennis te stellen van haar intentie tot heraanleg. Had ze dat wel gedaan, hadden wij hierop kunnen anticiperen.”

Winkelstap

Gevolg: fietsers komende van hun werk of school bollen moeiteloos op de gladde ondergrond van de Antwerpse Toekomstlaan, maar rammelen uiteen op de scheve klinkers in het stuk Schoten. Beide lokale besturen hebben blijkbaar geleerd uit deze ervaring. Op 22 april starten asfalteringswerken in de straat Winkelstap. Ook die ligt netjes verdeeld over Merksem en Schoten.

De stad stelde weliswaar de aannemer aan, maar Schoten sloot dit keer wel tijdig aan en zal haar deel betalen zodat Winkelstap wél volledig vernieuwd wordt. Op 3 mei zou dat resultaat ook zichtbaar en voelbaar moeten zijn voor alle weggebruikers, zowel die op de helft Merksem als die van Schoten.

De Toekomstlaan loopt over twee gemeenten en dat voel je nu ook, zeker als fietser.© JAA

Het nieuwe fietspad van de Toekomstlaan op grondgebied Merksem.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners