© BELGA

Vincent Kompany staat scherp: “Ik had vijftien jaar geleden voorspeld dat ik op het WK van 2018 op mijn allerbeste zou zijn”

Vincent Kompany heeft gesproken. De kapitein van de Rode Duivels stond vanmiddag de pers te woord en ging zoals verwacht geen thema uit de weg.

md/gvdl

Vincent Kompany staat scherp. Fysiek én verbaal. Ondanks alle blessureleed van de voorbije jaren is het zelfvertrouwen van de kapitein niet of nauwelijks beschadigd. Of hij naar het WK gaat? Uiteraard, of wat had u gedacht. “Ik heb geen twijfels over mijn deelname aan het WK. Ik ken mijn fysieke situatie en mijn verleden, maar mijn attitude is dat ik klaar wil ik zijn om elke minuut te spelen en het WK te winnen. Ik snap de twijfels van de mensen, maar ik ben altijd gemotiveerd. Complimenten geven me motivatie, kritiek geeft me nog meer motivatie.”

© Photo News

Aan ambitie geen gebrek bij Kompany. “Ik heb het gevoel dat ik op het WK misschien mijn beste toernooi ooit kan spelen”, zegt hij. “Mijn prestaties komen er door de voorbereiding naar die wedstrijden toe. Ik ga mij goed voorbereiden en vanaf het moment dat ik de eerste match op het WK speel, hoef ik niet meer na te denken. Dan loopt het vanzelf. Als ik eerlijk ben, wordt het grootste werk geleverd in de voorbereiding. Ik had vijftien jaar geleden al voor mezelf voorspeld dat ik op het WK van 2018 op mijn allerbeste zou zijn. Verdedigers zijn op hun best rond hun 32ste.”

Blessures

Kompany noemt zichzelf intussen een ervaringsdeskundige als het op inschatten van revalidaties aankomt. “Ik bevind mij in de best mogelijke omstandigheid om met de blessures om te gaan”, klinkt het. “Iedereen steunt mij. Ik begrijp dat mensen zich vragen stellen over mijn blessures, maar zelf ben ik daar helemaal niet bezig. Of ik fit ben?Tegen Arsenal won ik een sprint tegen Aubameyang! Daar ga ik niet blij om zijn want de volgende keer sprint hij mij eraf (lacht). Maar het toont wel dat ik nog mobiel ben.”

© BELGA

Zaterdag oefenen de Duivels tegen Saoedi-Arabië? Wordt de wedstrijd van dinsdag een waardemeter? De Duivels hebben geen schitterende voorgeschiedenis als het vriendschappelijke confrontaties aanbelangt. “Vriendenmatchen zijn altijd moeilijk met de nationale ploeg”, verduidelijkt de speler van Manchester City. “De eerste 45 minuten zie je een basisploeg maar nadien volgen een heleboel vervangingen. Je kan daar dan ook niet veel conclusies uit trekken, zeker niet in de defensie. Want de organisatie verwatert dan altijd naar het einde toe. Bij een vriendenmatch kijk ik alleen naar de eerste helft. Als er zes, zeven vervangingen zijn gebeurd, kan je geen conclusies meer trekken.”

Damso

De Rode Duivels haalden onlangs onrechtstreeks het nieuws met de hele controverse omtrent het WK-lied van de Brusselse rapper Damso. Kompany spaart de voetbalbond niet. “Hoe zou ik het aangepakt hebben? Regel nummer 1: ik moet naar het liedje en de artiest kunnen luisteren met mijn pa, mijn ma en mijn grootouders in de auto. En misschien met mijn kinderen. Als dat lukt, dan ben je misschien al op de goede weg om misschien iemand te vinden die iedereen kan vertegenwoordigen. Ik blijf het grappig vinden, ik vind het echt humor. Maar ik wil het debat niet verwaarlozen.”

“Ik geef een voorbeeld: ik vertel tegen mijn dochter bijna elke dag, elke avond dat ze alles kan bereiken in het leven wat ze wil. Dat ze een sterke vrouw moet zijn en dat er bepaalde dingen zijn die ze nooit in haar leven mag accepteren. Maar dan maakt ze uiteindelijk haar eigen keuzes. De keuze vandaag van het publiek is om massaal, in héél België trouwens, om massaal naar die man zijn concerten te gaan. Het debat is niet verwaarloosd omdat die man succesvol is als artiest of zo. Maar wat wel geweldig blijft is dat wij die situatie niet hebben kunnen inschatten.”

“En dat wij niet het gevoel hadden dat dit misschien wel een mogelijkheid was en een gevolg was van die keuze. Dat vind ik geweldig. Wist ik dat dit er zat aan te komen? Tuurlijk dat. Ik initiatief nemen? Ik heb al genoeg het initiatief genomen. Ik denk dat er euh… ik bedoel, ik heb bij mijn club ook nog wel bezigheden. En ik probeer meestal fit te geraken om ooit nog een selectie mee te maken. Niet om het beleid te beïnvloeden van de Rode Duivels op dagelijkse basis. Plus, ik zeg daarvoor niet dat ik die artiest niet mag. Ik vind gewoon die beslissing, dat is humor. Dat is geweldig. Ik beschouw het als humor. Echt waar.”

Clubverplichtingen

Intussen heeft Kompany ook nog clubverplichtingen met Manchester City. De titel in de Premier League lijkt zo goed als binnen. “ Of ik kampioen wil spelen in de wedstrijd tegen Manchester United?”, herhaalt Kompany de vraag. “Dat moet je niet aan mij vragen, maar aan de fans. Het is de belangrijkste match van het jaar voor onze fans.”

© Photo News

Ook in de Champions League wacht een Engels onderonsje met de dubbele confrontatie tegen Liverpool. “ Ze hebben een solide ploeg, maar wij ook. Ik geef ons vijftig procent kans om door te gaan.”

Dat er in de Premier League af en toe al wordt uitgekeken naar de WK-confrontatie tussen België en Engeland, spreekt voor zich. ““Zowel wij als de Engelsen hopen echt dat we beiden zes punten totaliseren als we tegen elkaar moeten spelen in de laatste groepsmatch. Ik bedoel dat niet respectloos tegenover Panama en Tunesië. Maar dat zou fantastisch zijn. Dan krijg je een echte derby.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer