© Sven Dillen

Diepenbeekse ontwerpt juwelen uit moedermelk: “Paar druppels volstaan”

Op het naamkaartje van de Diepenbeekse An Stevens (31) prijkt ‘ontwerpster van moedermelkjuwelen’. De kans dat u daar al van gehoord heeft, is klein. Naar eigen zeggen is An de eerste en enige goudsmid in België die dat doet. “Het is een leuke herinnering aan een mooie, maar loodzware periode. Vele ouders geven het later aan hun kinderen”, vertelt de moeder van twee.

geho

Sinds augustus vorig jaar maakt An Stevens moedermelkjuwelen. Intussen krijgt ze met haar onderneming ‘Moms and Monkeys’ één tot twee aanvragen per dag binnen. Toch was het allesbehalve eenvoudig om tot het geschikte procedé te komen. “Een half jaar zijn wij bezig geweest om de techniek op punt te stellen. Meerdere mensen in de chemische sector hebben wij aangesproken. Daarom ga ik niet meteen prijs geven hoe het in detail werkt. In grote lijnen kan wel: ik conserveer de melk door alles eruit te halen wat slecht kan worden. Daarna maak ik er een poeder van waaraan ik een hars toevoeg om er een steentje van te maken. De kleur is die van de melk. Het steentje kan je in een ketting plaatsen, er een hanger van maken en nog zoveel meer”, aldus Stevens. De prijs voor een zilveren juweel met moedermelksteentje schommelt rond de 100 euro, voor een gouden is de prijs maal vijf of zes.

© Sven Dillen

Stevens begon met de moedermelkjuwelen om de simpele reden dat er vraag naar was. “In Nederland bestaat het al langer. In België deed niemand het en toen ik er vragen over kreeg, heb ik me erin verdiept. Sinds ik onlangs op de Limburgse Babybeurs mee gestaan heb, krijg ik aanvragen van over heel Vlaanderen. Of ik veel melk nodig heb? Een paar druppels volstaan, maar ik vraag altijd 10 ml voor wanneer er iets misloopt.”

LEES OOK: Borstvoedingshoots willen taboe doorbreken: “We moeten ons niet schamen”