© Natuurhulpcentrum

Hinder door steenmarters piekt: zo jaag je ze weg

Het aantal mensen dat ten einde raad naar het Natuurhulpcentrum belt omdat een steenmarter hun nachtrust ontneemt, blijft maar groeien. Vaak hebben ze al allerlei dingen gedaan om de diertjes weg te jagen. Tevergeefs. Al is er één ding waardoor ze wel wegblijven.

Mireille Maes

Bij het Natuurhulpcentrum kennen ze twee marterpieken: in de winter als het koud wordt en de dieren beschutting zoeken op zolder en in de lente als de jongen mobieler worden. Nu dus. “De laatste dagen krijgen we tientallen telefoontjes binnen van mensen die niet meer weten van welk hout pijlen maken. Begrijpelijk”, begint Frederik Thoelen, bioloog in het NHC. “In een nest van een steenmarter zitten tussen de drie en vijf jongen. Die zijn groter aan het worden. Als nachtdieren liggen ze vaak te spelen terwijl een mens probeert te slapen. Maar dat wordt moeilijk wanneer boven op zolder of in een spouwmuur jong geweld kabaal ligt te maken, dat begrijpt iedereen. Zoiets moet stoppen, anders worden de bewoners gek.”

Niet alleen de lawaaihinder is een reden voor ergernis. Schade aan de isolatie en ook geurhinder door de uitwerpselen zorgen voor veel marterhinder.

(Lees verder onder de foto’s)

Kapotgevreten isolatie en ...© NHC

uitwerpselen zijn, naast geluidsoverlast, de dingen die gebeuren wanneer er marters op zolder zitten.© NHC

Marterproof

De enige manier om een huis helemaal marterproof te maken, is volgens Thoelen alle openingen groter dan 3 vierkante centimeter dichtmaken. “Alleen is dat in veel huizen niet mogelijk. Dan is er maar een oplossing: een toestel dat ultrasone geluiden uitzendt. Door dat in de ruimte te zetten waar de marters zitten, verjaag je ze en zorg je er ook voor dat er geen nieuwe komen. Maar het moet echt in dezelfde ruimte zijn. Want ultrasone geluiden worden sneller tegengehouden. Door het foutief te installeren, mist het zijn effect.”

Om een huis marterproof te maken, moeten alle openingen van meer dan 3 cm² dicht worden gemaakt.© NHC

Doe-het-zelf

De mensen van het NHC gaan mits betaling ook op plaatsbezoek. “Maar tijdens die dik 100 plaatsbezoeken heb ik nog nooit een marter gezien. Het is dus altijd advies geven.”

Wat ze wel vaak zien, zijn foute manieren om de marters weg te krijgen. “Ik snap dat mensen alles proberen. Gif, vallen … Alleen werkt dat niet voor de steenmarter en worden andere dieren er het slachtoffer van. Er zijn intussen zoveel steenmarters dat wanneer er eentje wegvalt, die plek snel wordt ingenomen door een nieuwe. Daarom nog eens: zet zo’n toestelletje op de juiste manier en de marteroverlast verdwijnt. Je kan dat makkelijk zelf doen. Ook al zit de steenmarter op een moeilijke plek zoals bijvoorbeeld achter gyproc. Het toestel werkt op batterijen en is eenvoudig te installeren. Alleen, en dat blijf ik benadrukken, het moet in dezelfde ruimte staan als waar de marters leven”, besluit Thoelen.

Een toestel dat ultrasone geluiden uitzendt, kan je makkelijk zelf installeren en heeft het meeste effect.© NHC

Voor meer informatie over steenmarters en de juiste manier om ze weg te krijgen, kan u terecht op www.natuurhulpcentrum.be/steenmarters
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER