Bestuurster (24) die door rood licht reed en twee zestigers doodde, vraagt vrijspraak: “Ik kreeg een lichamelijke inzinking”

Geel/Meerhout/Arendonk -

Een 24-jarige vrouw uit Arendonk, die eind 2022 met haar bestelwagen op de Geelse ring door het rood reed en twee zestigers uit Meerhout in hun auto doodreed, vraagt de vrijspraak. Ze beweert dat ze onwel was geworden, maar riskeert wel zes maanden cel. “Als ze een inzinking had, was ze beter aan de kant gaan staan”, zei de advocate van de nabestaanden.

Bart Van den Langenbergh

Een bijzonder zwaar en tragisch ongeval kwam donderdagmiddag aan bod op de politierechtbank in Turnhout. F.S. (24) uit Arendonk stond terecht voor de onopzettelijke doding van een echtpaar van 68 en 67 jaar uit Meerhout en het verwonden van hun 43-jarige dochter.

De aanrijding gebeurde op 26 december 2022 op het kruispunt waar de Geelse ringlaan R14 overgaat in de N19g, de expresweg naar Kasterlee. Een kleine personenwagen wilde om 15.40 uur op het kruispunt linksaf in de richting van Mol. De auto werd gegrepen door een bestelwagen met F.S. aan het stuur. Ze wilde vanuit de richting van Mol rechtdoor de N19g richting Kasterlee oprijden, maar negeerde het rode verkeerslicht en raakte de auto in de flank.

LEES OOK. Koppel (68) en (67) komt om het leven bij zwaar ongeval op ring in Geel: auto in de flank gegrepen door bestelwagen

Voor het koppel zestigers uit Meerhout, onderweg naar een kerstfeestje, kon geen hulp meer baten. Hun dochter raakte bij de klap gewond. Bestuurster F.S. liep op haar beurt lichte verwondingen op. Ze beweerde dat ze onwel was geworden en zich niets meer kon herinneren van het ongeval.

“Die route nog afleggen als je je niet goed voelt en niet meer kan sturen, is onmogelijk. Door toch verder te rijden, bracht ze anderen duidelijk in gevaar”

Dennis Van de Cruys

Openbaar aanklager

Het Openbaar Ministerie vroeg om de jonge vrouw toch een effectieve gevangenisstraf van zes maanden, een rijverbod van zes maanden en een boete van 6.000 euro op te leggen. “Het gaat hier over een tragedie die het gevolg is van een onopzettelijk ongeval. De gevolgen zijn zeer zwaar”, zei openbare aanklager Dennis Van de Cruys op de politierechtbank. “Die route nog afleggen als je je niet goed voelt en niet meer kan sturen, is onmogelijk. Door toch verder te rijden, bracht de bestuurster anderen duidelijk in gevaar. Ze heeft nog wel een blanco strafregister en zal deze gebeurtenissen ook tot het einde van haar dagen meedragen.”

Snelheid

Volgens de advocate van de twee kinderen van de dodelijke slachtoffers had de vrouw niet verder mogen rijden toen ze het een kruispunt eerder benauwd zou hebben gekregen. “Ze had haar vier richtingaanwijzers moeten aanzetten en zich aan de kant van de weg moeten plaatsen”, vertelde meester Monique van Baelen. “Ze wordt omschreven als een Responsible Young Driver, maar even voor het ongeval reed ze op de E313 nog wel tot 143 kilometer per uur. En op de Westelijke Ring ter hoogte van het voetbalstadion was haar snelheid nog 105 kilometer per uur. Ze heeft haar snelheid nog aangepast tot 72 kilometer per uur aan het bewuste kruispunt. Dat kan niet als ze een inzinking heeft gehad.” (Lees verder onder de foto)

Bij de bijzonder zware klap op de Geelse ring kwamen op 26 december een koppel zestigers uit Meerhout om het leven.© RR

Inzinking

Meester Bart Vosters, de raadsman van F.S., erkent dat zijn cliënt schuldig is aan het ongeval, maar niet in de juridische zin. “Het gaat hier om een ongeval in meest zuivere zin van het woord. Ze was niet dronken of onder invloed van drugs en ze heeft dit uiteraard zelf niet gewild”, legde Vosters uit. “Het kan bijna niet anders dan dat de vrouw een lichamelijke inzinking heeft gehad. Maar het is niet omdat je het wat benauwd krijgt, dat je plots aan de kant moet gaan staan. Door haar vernauwd bewustzijn heeft ze het rode verkeerslicht niet gezien.”

“De zwaarste straf is dat door haar twee mensen zijn gestorven en dat ze daar mee moet leven”

Bart Vosters

Raadsman van F.S.

De advocaat vond een celstraf voor de jonge vrouw – die bijna moet bevallen – niet van toepassing en ging voor de vrijspraak. “De zwaarste straf is dat door haar twee mensen zijn gestorven en dat ze daarmee moet leven. Een gevangenisstraf is een stap te ver”, zei Bart Vosters.

De rechter doet een uitspraak op 16 mei.

Meester Bart Vosters, de raadsman van de 24-jarige bestuurster die het ongeval veroorzaakte, vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt.© JEROEN HANSELAER

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen