Het instellen van leeftijdsregels is een van de maatregelen die Shein moet nemen.
Foto: AFP

Europese Unie legt Chinese modewebshop Shein strengere regels op

De Europese Commissie heeft de Chinese online modewinkel Shein toegevoegd aan de lijst van 'zeer grote onlineplatforms'. Daardoor moet de online modewinkel aan striktere regels voldoen. Zo moet de verkoop van namaakgoederen of onveilige producten verhinderd worden en moet Shein leeftijdsregels instellen.

Shein, een van de symbolen van goedkope mode, is het 23e platform op de lijst van 'zeer grote onlineplatforms en zoekmachines', naast onder meer X, TikTok, Google en Facebook. Die lijst kadert in de regels rond digitale diensten (Digital Services Act of DSA).

Door de opname op de lijst, moet Shein zich tegen eind augustus schikken naar de strengere regels, "zoals de verplichting om specifieke maatregelen te nemen om online gebruikers, inclusief minderjarigen, te beschermen", aldus de Europese Commissie in een persbericht.

Het gaat dan om maatregelen om bijvoorbeeld de verkoop van namaakgoederen of onveilige producten te verhinderen, en het instellen van leeftijdsregels. De regulator moet ook toegang krijgen tot de algoritmes.Ā 

Shein, specialist van de 'fast fashion', verkoopt zijn producten alleen online en vooral bij jongeren die erg actief zijn op sociale media. De webshop claimt 108 miljoen gebruikers per maand te hebben in de Europese Unie, veel meer dan de drempel van 45 miljoen maandelijkse gebruikers die de Europese Unie hanteert voor de lijst van 'zeer grote onlineplatforms'.

Meest gelezen