Ouders Saar Gevaert (15): “Man die onze dochter doodreed, vluchtte weg na nieuw ongeval”

© Stefaan Beel

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De man die exact twee jaar geleden de 15-jarige Saar Gevaert in Gits doodreed en vluchtte, veroorzaakte vorige maand in dronken toestand opnieuw een ongeval waarna hij onderdook voor de politie. Dat stellen de ouders van Saar zondag bij een herdenking voor hun dochter.

bfr, rrln

Op 17 december 2015 werd Saar aangereden op het kruispunt van de Bruggesteenweg en de Gudrunstraat in Gits (West-Vlaanderen) toen ze op weg was naar huis. Ze overleed korte tijd later aan haar verwondingen. De dader pleegde een vluchtmisdrijf. Deze Miguel V. (34) gaf zich pas enkele uren later aan. Hij had gedronken toen hij het meisje aanreed en zijn wagen was niet verzekerd.

Vorig jaar werd de man veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en zes maanden. Ook mocht hij drie jaar en zeven maanden niet meer achter het stuur kruipen. Daartegen ging V. in beroep. Op 24 november van dit jaar diende de zaak opnieuw. De man stelde dat hij nooit meer zou rijden, omdat het trauma van het ongeval met Saar hem zo zwaar viel. V. zei dat het hem speet en dat hij het nooit meer zou doen.

Nieuw ongeval

“Nu blijkt dat dit allemaal leugens zijn”, klinkt het bij Bart en Ann, ouders van Saar. Volgens hen heeft V. enkele dagen voordat de zaak diende opnieuw een ongeval met zijn wagen veroorzaakt. Ook toen had hij gedronken en vluchtte hij weg. Dat maakten Bart en Ann bekend bij een tweede herdenkingstocht die zondag werd gehouden en wordt aan onze redactie bevestigd.

© bfr

Op 10 november zou V., volgens de ouders van Saar, in dronken toestand met de wagen van zijn vriendin uit de bocht zijn gegaan in Ledegem. Hij sloeg op de vlucht en zou zich drie dagen lang verborgen hebben gehouden voor de politie. Bij dit ongeval was enkel materiële schade.

“We zijn verontwaardigd, boos, ontgoocheld en machteloos”, aldus de ouders van Saar. “Hoe is het mogelijk dat die persoon niet direct wordt aangehouden? Hoeveel kinderen moeten wij nog opofferen om zo’n mensen vrij te laten rondlopen? Wanneer wordt er geluisterd naar de slachtoffers, de nabestaanden?”

Strenger gestraft in beroep

V. werd in beroep een stuk strenger gestraft. De man werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en één maand en tot het betalen van een boete van 5.550 euro. Maar vooral: het rijverbod dat hij in eerste aanleg kreeg, werd verdriedubbeld. Hij mag de komende tien jaar niet meer rijden.

Herdenking

Zondag werd een tweede herdenking voor Saar georganiseerd. Familie en vrienden kwamen samen op de plaats van het ongeval. Na een moment van stilte werd daar een zogenaamde Ghost Bicycle geplaatst: de fiets van Saar werd wit geschilderd en op de locatie van het ongeval neergezet om zo voorbijgangers te herinneren aan de kwetsbaarheid van fietsers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen