© Kioni Papadopoulos

Duo pleegt gewapende overval op vol restaurant: klanten moeten op de grond gaan liggen

Twee gewapende en gemaskerde overvallers zijn vrijdagavond binnengevallen in het populaire restaurant Brutal in de Kerkstraat. De overvallers dwongen een dertigtal klanten om op de grond te gaan liggen, terwijl ze de kassa leegroofden. De kok van het restaurant raakte gewond.

SAM REYNTJENS,

Het verhaal van de overval op restaurant Brutal lijkt zo uit de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino te komen. Rond 22u doken in restaurant Brutal plots twee gemaskerde mannen op. “Een van hen had een handvuurwapen vast, waarschijnlijk een plastic pistool, de andere had een ijzeren staaf bij zich”, vertelt de eigenaar van de zaak. “Ze kwamen voor de kassa.”

Restaurant Brutal zat op dat moment nog redelijk vol. Volgens de Antwerpse politie waren er dertig tot veertig klanten aanwezig in de zaak. “De overvallers hebben de aanwezigen en het personeel bedreigd met hun wapens”, zegt politiewoordvoerder Sven Lom-maert. “Ze hebben de klanten gedwongen om op de grond te gaan liggen. Daarna zijn ze naar de kassa gegaan en hebben het geld uit de kassa meegenomen. Vervolgens zijn de twee te voet weggevlucht via de Lammekensstraat.”

De buit bedroeg ongeveer 400 euro. “Een heel schamele opbrengst”, zucht de eigenaar. “Die twee kereltjes wisten blijkbaar niet dat wij maar heel weinig cash in huis hebben. Het merendeel van onze klanten betaalt immers met een betaalkaart. Voor die armzalige buit hebben ze een heel groot risico genomen. Wat als er net een politiepatrouille was langsgekomen toen ze hier met hun wapen stonden te zwaaien? In mijn ogen zijn het gefrustreerde jongeren. Amateurs.”

“Deze feiten hebben me doen beslissen om het elektronisch betalen nog meer te gaan promoten bij onze klanten, om de aanwezige som contant geld nog meer te beperken. In ons restaurant zul je binnenkort dus ook met Payconiq kunnen betalen”, aldus de eigenaar.

Slag op hoofd

Bij de overval raakte alleen de kok van het restaurant gewond. Die probeerde de overvallers te overmeesteren. Daarop sloeg een van hen hem met een ijzeren staaf achter op zijn hoofd. “De kok werd opgenomen in het Stuivenbergziekenhuis”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Hij is drie dagen werkonbekwaam verklaard.”

“De verwondingen van onze kok vallen gelukkig nogal mee”, zegt de eigenaar. “De dokters hebben de wonden achter op zijn hoofd gelijmd. Hoewel hij drie dagen thuis mocht blijven, is hij zaterdag gewoon weer komen werken. Wij laten ons zeker niet door de overvallers afschrikken. En de klanten gelukkig ook niet, want de zaak zat zaterdag ook opnieuw vol.”

Slachtofferhulp

Voor de klanten was het behoorlijk schrikken toen de twee mannen met bivakmutsen plotseling hun etentje kwamen verstoren. “Onze mensen van slachtofferzorg hebben de klanten mee opgevangen na de overval”, zegt Sven Lommaert.

Volgens de eigenaar van het restaurant bleven de klanten heel rustig en koelbloedig. “Iedereen is achteraf heel rustig komen betalen. Wie het nodig had, kon een gesprek hebben met de mensen van slachtofferzorg. We hebben ook veel hulp en steun gekregen uit de buurt. In deze buurt hangen we heel sterk aan elkaar. Daarom is het zo jammer dat dit is gebeurd. Deze buurt zit in de lift. Er gebeuren hier zoveel goede dingen, maar één overval plaatst niet alleen onze zaak, maar ook de buurt weer in een slecht daglicht. De berichtgeving over Borgerhout is al zo gepolariseerd, met al die verhalen over eieren gooien en geweld.”

“Als ondernemer zit ik natuurlijk niet op dat soort negatieve publiciteit te wachten. Ik hou me liever met positieve zaken bezig.”