KU Leuven wil herexamens weg uit zomervakantie

© Patrick Hattori

De nieuwe Leuvense rector Luc Sels wil het academiejaar grondig hervormen. Blikvangers zijn een vroegere start van het academiejaar en een tweede zit in juni. Alle studenten zouden dus de volledige zomervakantie vrij hebben. Ze moeten daarvoor wel wachten tot 2022.

sco

Ook de kerstvakantie zou examenvrij worden: in het hertekende academiejaar valt de eerste zittijd vóór de kerstvakantie. Het tweede semester zou dan weer vroeger starten, met de examens al kort daarna. Voor de invoering mikt Sels op academiejaar 2022-2023.

De hervormingsplannen zijn het resultaat van een jaar onderzoek en overleg. Een werkgroep heeft zeven scenario’s op tafel gelegd die allemaal uitgaan van bovenstaande principes. De scenario’s verschillen van elkaar op het vlak van de startdatum en de duur van het semester.

De nieuw verkozen rector ontvouwt zijn ambitieuze plannen vandaag bij de opening van het academiejaar. Volgens hem is de herindeling van het academiejaar veel meer dan verregaande verschuivingen in de agenda. “Dit is een soort van hefboom voor de vele andere doelstellingen die we willen realiseren.” Zo wil hij meer de nadruk leggen op permanente evaluaties en moet het grote aanbod aan vakken – zo’n twaalfduizend – worden gerationaliseerd.

De discussie over de herindeling van het academiejaar heeft de voorbije jaren al meerdere malen de kop opgestoken. En stierf al even vaak een stille dood. Door een concreet plan op tafel te leggen zet Sels nu een grote stap vooruit. Hij hoopt zijn collega-rectoren en ook de hogescholen achter zijn plannen te scharen.

Rik Van de Walle, de gedoodverfde nieuwe rector van de UGent, liet eerder al verstaan voorstander te zijn van examens voor de kerstvakantie. De UAntwerpen, de VUB en de UHasselt stelden zich in het verleden voorzichtiger op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen