Wat is een herseninfarct?

© PhotoNews

Koningin Paola zou woensdag met spoed naar een ziekenhuis gebracht zijn, nadat ze een herseninfarct heeft gekregen. Maar wat is dat, een herseninfarct?

pvm

Een herseninfarct is de meest voorkomende vorm van een hersenberoerte. Hij ontstaat wanneer een bloedklontertje de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen blokkeert. Daardoor krijgt dat deel van de hersenen geen zuurstof meer, wat in sommige gevallen al na een paar minuten tot onherstelbare schade kan leiden, zo staat op de website van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

Wanneer een patiënt wordt getroffen door een herseninfarct, dan telt elke seconde. Hij of zij moet dan zo snel mogelijk naar een ziekenhuis worden gebracht, waar met een CT-scan of een MRI-scan moet worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van een herseninfarct.

Als uit dat onderzoek blijkt dat dat inderdaad zo is, dan is de standaardbehandeling een intraveneuze trombolyse, een behandeling die de bloeddoorstroming in het getroffen hersengebied kan herstellen. Alleen is die enkel effectief mits de behandeling kan worden gestart binnen 4,5 uur na de eerste verschijnselen van het herseninfarct. Hoe eerder de behandeling begint, des te groter de kans op een goed herstel.

Mogelijke gevolgen?

Voor alle duidelijkheid: er zijn nog weinig details bekend over de precieze toestand van koningin Paola. Wel is al duidelijk dat ze in de loop van woensdag met een normale vlucht naar Melsbroek wordt overgevlogen, het gaat dus niet om een medische repatriëring, uit goede bron werd bovendien vernomen dat de koningin niet in levensgevaar verkeert.

De gevolgen van een herseninfarct zijn dan ook afhankelijk van de plaats in de hersenen waar het infarct optreedt en de hoeveelheid hersenweefsel dat beschadigd raakte. Sommige patiënten kunnen dus snel weer naar huis, anderen blijven verschillende weken in het ziekenhuis, en moeten daarna soms ook nog naar een revalidatiecentrum.

Uit recent onderzoek blijkt dat zo'n driekwart van de patiënten na een beroerte last heeft van cognitieve-, emotionele- en gedragsproblemen. Ongeveer twee op de vijf patiënten ondervindt als gevolg van de beroerte minder of meer ernstige beperkingen bij het uitvoeren van 'algemene, dagelijkse levensverrichtingen.' Een beroerte is daarmee een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.

Koningin Paola niet in levensgevaar 'na herseninfarct'

© Photo News

Koningin Paola (81) wordt vandaag met gezondheidsproblemen vanuit Italië overgebracht naar België. Dat heeft het Koninklijk Paleis bevestigd. Volgens RTBF werd de koningin met spoed naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze een herseninfarct kreeg.

Koningin Paola was in haar geboorteland Italië om haar verjaardag te vieren. De echtgenote van Albert II is op 11 september 81 jaar oud geworden. De koning en de koningin verbleven in Venetië, toen de koningin met ernstige gezondheidsproblemen te kampen kreeg.

Ze landde om 17.15 uur in Melsbroek en werd overgebracht naar het Sint-Lucasziekenhuis. Daar zal nu een precieze diagnose gesteld worden en zullen de nodige onderzoeken gebeuren. Koning Albert vergezegelde haar.

Volgens de Franstalige openbare omroep heeft koningin Paola een herseninfarct gehad, maar het Koninklijk Paleis wil voorlopig niets zeggen over een diagnose. Bedoeling is dat de koningin eerst onderzocht wordt door haar eigen dokters. Allicht gebeurt dat in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Koningin Paola wordt in een gewoon vliegtuig naar de luchthaven van Melsbroek overgevlogen, het gaat niet om een medische repatriëring, en uit goede bron werd vernomen dat ze niet in levensgevaar verkeert. Volgens RTBF zou de koningin ook niet verlamd zijn en kan ze normaal praten. De Italiaanse media weten dan weer dat ze de hele tijd bij bewustzijn is gebleven.

Al enkele jaren moet de koningin het rustiger aan doen door hartritmestoornissen. Bovendien lijdt ze aan osteoporose, een botaandoening waardoor ze bij twee opeenvolgende valpartijen eerst een ruggenwervel en later een heup brak.