© AFP

Macron en Scholz “diep bezorgd” over omstreden wet Georgië

Frankrijk en Duitsland zijn “diep bezorgd over de situatie in Georgië”, waar het parlement vorige week een controversiële wet over buitenlandse beïnvloeding aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

lto
Bron: BELGA

“Onze beide landen zijn trouwe voorstanders geweest van het Europese pad van Georgië en hebben actief steun verleend aan het besluit van de Europese Raad om de status van kandidatuur toe te kennen in december 2023”, schrijven ze.

“Met grote spijt hebben wij kennisgenomen van het besluit van de Georgische regering en regeringspartij om van dit pad af te wijken door tegen onze gezamenlijke Europese waarden en de aspiraties van het Georgische volk in te gaan, bijvoorbeeld door de goedkeuring van de zogenaamde wet ‘over transparantie van buitenlandse invloed’“, aldus de regeringsleiders. “Het Europese pad van Georgië is vastgelegd, maar de snelheid en de richting van vooruitgang hangen af van Georgië.”

In de wet staat dat organisaties zich moeten registreren als ze meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen. De regering zegt meer transparantie te willen over geldstromen, maar volgens critici gebruikt buurland Rusland vergelijkbare wetgeving om kritische organisaties aan te pakken. President Salome Zoerabisjvili sprak zaterdag haar veto uit over de omstreden wet. Het parlement kan dit veto echter terugdraaien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER