© atv

“Mooi resultaat van samenwerking in nasleep van brand”: Publiek opnieuw welkom op Groot Schietveld, eerste transversaal tussen Overbroek en Gooreind officieel open

Brecht/Wuustwezel -

De poort naar de eerste transversaal door het Groot Schietveld opende zondag 19 mei officieel om 11.30 uur, door de gemeentebesturen van Brecht en Wuustwezel en Bataljon Artillerie. Het publiek was er vanaf 13 uur welkom om er te wandelen en te fietsen, en dat nog tot maandagavond.

Elke Lamens

De genodigden wandelden zowel vanuit de Arthur Boelstraat in Gooreind als de Kreolienstraat in Overbroek naar de toegangspoort tot de eerste transversaal. Burgemeester van Wuustwezel Dieter Wouters (CVD&V) alsook Sven Deckers (N-VA) bewandelden officieel het nieuwe wandelpad vanaf het domein Franciscanessen naar het Groot Schietveld in onder begeleiding van voorzitter Walter Clement van de dienst toerisme.

Burgemeester Sven Deckers van Brecht schetste het verloop tot heropening van de eerste transversaal.© Robin Fasseur

Goed nabuurschap

Aan de toegangspoort van de eerste transversaal verwelkomde Brechts burgemeester Sven Deckers iedereen op de schietbaan van Brecht, “want de transversaal loopt wel degelijk volledig over Brechts grondgebied”, schetste hij.

“Via deze transversaal wandel je door een van de mooiste natuurgebieden in Brecht. Nochtans is dit niet zo vanzelfsprekend omwille van de toegang tot het militaire domein. Nochtans stelden we nooit de vraag of dit allemaal wel veilig was. We wisten wel dat als er geschoten werd, dat we moesten wegblijven. We wisten dat we op de transversaal moesten blijven, al bleek dat laatste niet meer zo evident.”

“In de nasleep van de brand werkten we aan goed nabuurschap, met onder meer de heropening van deze transversaal tot mooi gevolg”

Sven Deckers

Burgemeester Brecht

Zoveel bleek uit een schrijven dat de burgemeesters van Brecht en Wuustwezel in juni 2020 kregen van toenmalig commandant luitenant-kolonel Van Kerkchoven. “Kort samengevat schreef hij dat mensen het schietveld binnendrongen ondanks dat de rode vlag wapperde, dat de signalisatie, verbodsborden en barelen genegeerd werden en dat er geregeld gesluikstort werd. Dat was even slikken.”

“Het water tussen Defensie en de gemeenten Brecht en Wuustwezel was toen diep. Maar dat veranderde tijdens de bestrijding van de brand van het Groot Schietveld op 23 april 2021. Toen werkten de gemeenten, Defensie, ANB, brandweerzone Rand en de politiezones Voorkempen en Grens meteen goed samen. Zo leerden we elkaar beter kennen en groeide ook de waardering voor elkaar. In de nasleep van de brand werkten we aan goed nabuurschap, met onder meer de heropening van deze transversaal tot mooi gevolg.”

Deckers sloot daarbij af met de woorden van kolonel Rijckebosch die er op de opening zelf niet bij kon zijn: “Het heropenen van de transversaal is een mooi voorbeeld dat een militair domein, mits goede afspraken, ook kan worden opengesteld voor het welzijn van de lokale bevolking.”

Burgemeester Dieter Wouters van Wuustwezel is ook blij met het nieuwe wandelpad naar het domein Fransiscanessen.© Robin Fasseur

Nieuw wandelpad Gooreind

Dat kon burgemeester Dieter Wouters (CD&V) van Wuustwezel alleen maar beamen. “Voor Wuustwezel betekent deze heropening veel meer veel meer dan een shortcut naar Overbroek via het militaire domein. Decennialang kennen we dit als al de plaats waar het knalt en dondert, maar ook als plek waar we de natuur kunnen zien en beleven, waar hertjes en roofvogels thuis zijn. Mensen komen hier tot rust. Als jogger liep ik hier al twintig jaar geleden, wel in de overtuiging dat dit grondgebied Gooreind was, tot er op een zekere dag een bord aangaf dat dit Brecht was.”

“We plaatsten de omheining omgekeerd, zodat de grootste gaten van de draad onderaan hangen, waardoor kleine dieren zich nog over het domein kunnen bewegen”

Tom Hey

Majoor tweede commandant

Wouters is overigens Defensie dankbaar dat die bereid was om de scheidingsdraad een stukje op te schuiven, zodat er een wandelpad ontstond naar het domein Fransiscanessen. “Vandaag wandelden we langs de buitenste linie van het domein naar de toegangspoort van deze eerste transversaal. We zijn blij dat er opnieuw mogelijkheden zijn en gaan graag opnieuw rond de tafel zitten om te kijken welke andere zaken opnieuw kunnen.”

Tom Hey, majoor tweede commandant, waakt over de veiligheid van het militaire domein.© Robin Fasseur

Actief schietveld

Van een heropening van de tweede transversaal, langs de Gooreindse steenweg, is voorlopig geen sprake. “Dat ligt niet op tafel”, weet Tom Hey, majoor tweede commandant die instaat voor de veiligheid op het domein. “Om de draad te zetten langs deze eerste transversaal moesten we al een schietstand afbreken en verplaatsen.”

In totaal plaatste Defensie drie kilometer omheining en een twintigtal poorten. Die moeten ervoor zorgen dat de wandelaars en fietsers niet meer van de transversaal afdwalen. Die zijn overigens alleen tijdens het weekend welkom, als er geen brandgevaar is en er geen schietoefeningen plaatsvinden.

“Tijdens deze week staan de poorten wel open voor onder meer de brandweer en onze eigen diensten. Hier vinden heel veel schietoefeningen plaats. We krijgen op onze locatie in Brasschaat steeds meer collega’s uit Burcht en Marche-en-Famenne en genietroepen die hier schiettrainingen volgen. Dit zet wel druk op het bewaren van de veiligheid op het domein.”

“Het gaat daarbij ook om het behoud van de fauna en flora. Hiervoor werken we met samen met ANB. Om die reden plaatsten we de omheining ook omgekeerd, zodat de grootste gaten van de draad onderaan hangen, waardoor kleine dieren zich nog over het domein kunnen bewegen.”

Fervent wandelaar Mariette de Bruijn kan niet wachten om het domein te ontdekken via de eerste transversaal.© Robin Fasseur

Verlengd open

Mariette de Bruijn woont sinds 1996 in Wuustwezel en heeft sinds corona de microbe van het wandelen en fietsen te pakken. “Ik maak vaak gegidste natuurwandelingen. Ik leerde dit domein kennen door de brand en recent het wolvenverhaal. Er hangt iets mysterieus en ik ben blij dat we hier terecht kunnen, er deel van kunnen uitmaken”, meent ze.

Majoor Tom Hey had alvast goed nieuws voor de wandelaars en fietsers dit weekend. “De transversaal blijft tijdens dit verlengde weekend toegankelijk tot maandagavond. Dat doen we tijdens elk verlengd weekend. Doorheen het jaar is dit telkens op zaterdag en zondag, van zonsopgang tot -ondergang.”

Defensie zelf heeft wachtpersoneel dat op het domein rondrijdt. Tijdens de weekends wordt het toezicht op de transversaal overgedragen aan de politiezones Voorkempen en Grens.

Drie kilometer omheining en twintg poorten moeten het publiek op de transversaal houden.© Elke Lamens

Vanuit Gooreind werd het nieuwe wandelpad vanaf het domein Fransiscanessen naar de poort tot de eerste transversaal ingewandeld.© Elke Lamens

Dit bord geeft de toegang tot eerste transversaal duidelijk aan.© Elke Lamens

Vanaf de Kreolienstraat in Overbroek stapte de Brechtse delegatie naar de toegangspoort.© Elke Lamens

Vanaf de Kreolienstraat in Overbroek stapte de Brechtse delegatie naar de toegangspoort.© Elke Lamens

Langs weerskanten van de weg zijn er omheiningen aangebracht.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV