© Walter Saenen

Na de overname van Rupel Boom: “Beerschot Wilrijk is meer dan ooit de ploeg van de zuidrand”

KFCO Beerschot Wilrijk en Rupel Boom zijn binnenkort eigendom van dezelfde mensen. Francis Vrancken van het bouwbedrijf DCA en de Saudische prins Abdullah hebben de club uit Boom overgenomen. Aan de naam en de kleuren van de amateurclub verandert er niets. De overname past in een plan van Beerschot Wilrijk om in het zuiden van Antwerpen definitief de macht te grijpen. Te beginnen met een sterke jeugdwerking.

Patrick Van de Perre, Hugo Fret

Maanden geleden al maakte het bestuur van KFCO Beerschot Wilrijk bekend dat een verregaande samenwerking zou aangaan met Rupel Boom. Vooral dan op het vlak van de jeugdwerking. Nu de Boomse club dezelfde eigenaren heeft als Beerschot, wordt die jeugdwerking nog een stuk intenser.

Behalve het hoofd opleidingen van de Kielenaren, Marc Noé, worden ook oud-scheidsrechter Frans Van Den Wijngaert en ex-atlete Tia Hellebaut aan het project toegevoegd. Ze worden respectievelijk manager van de jeugdacademie en adviseur topsport.

“Ik ben altijd enorm begaan geweest met het Antwerps voetbal, zonder daarbij een uitgesproken voorkeur te hebben voor een club. De reden dat ik in dit project stap, is omdat het positief is voor het voetbal in de regio en de vele jeugdige voetballertjes”, zegt Frans Van Den Wijngaert.

Bij KFCO Beerschot Wilrijk spelen op dit moment 650 jeugdspelers en er is een wachtlijst. “Samen met de spelers van Rupel Boom zitten we ruim over de duizend spelertjes en die willen en zullen we dankzij deze samenwerking een plek kunnen geven”, zegt de ondervoorzitter van KFCO Beerschot Wilrijk, Walter Damen.

© Walter Saenen

Concreet: Beerschot Wilrijk en Rupel Boom zullen samen een zo breed mogelijk aanbod in de markt kunnen zetten, waarbij alle jeugd aan bod kan komen, op zijn eigen niveau en talent. Beide clubs gaan inzetten op zowel topsport als breedtesport. In de nieuwe jeugdacademie zal daarom plaats zijn voor elite-jeugd, maar ook voor provinciale, interprovinciale en gewestelijke jeugdploegen, verspreid over de twee sites.

Met verbeterde accommodatie. De gemeente Boom tekende reeds een intentieverklaring om in het domein van De Schorre twee volwaardige kunstgrasvelden te laten aanleggen en drie duiveltjesvelden op kunstgras, met een nieuwe verlichting. Beerschot Wilrijk wil met de stad Antwerpen tot een akkoord komen om ook de site aan het Universiteitsplein te verbeteren.

Talenten houden

“De ambities zijn en blijven duidelijk”, vervolgt Walter Damen. “We hopen met Beerschot snel naar 1A te gaan, terwijl het de bedoeling is dat Rupel Boom in de hoogste amateurklasse kan blijven spelen. Hoger gaan de ambities van deze club niet.”

De overname van Rupel Boom door de eigenaren van de Kielse club, betekent dus niet dat deze club verdwijnt. “Er zullen spelers van Beerschot naar Rupel Boom kunnen komen. Jonge talenten krijgen de kans om hier te rijpen voor ze naar Beerschot gaan”, zegt Walter Damen.

Op het Kiel hopen ze door deze samenwerking ook om jonge te talenten in eigen huis te houden en te vermijden dat ze snel naar topclubs zoals Anderlecht en Club Brugge trekken. “Met deze samenwerking en de verdere professionalisering van de jeugdwerking, moet het ons lukken om deze spelers dichtbij huis een goede opleiding te geven.” Eerder liet Beerschot Wilrijk al weten dat het hun doelstelling is om in de toekomst 30 tot 35 procent van hun A-kern uit de eigen jeugdwerking te laten doorstromen.

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Goed voor sponsors

De overname van en samenwerking met Rupel Boom is volgens Walter Damen nog maar het begin. “We hopen ook met andere clubs in het zuiden van de stad gelijkaardige afspraken te maken. Zeker als het gaat om de jeugdopleidingen. Onder de slogan ‘United by 13’ willen we iedere club die daar interesse voor heeft, betrekken bij ons toekomstproject”, vervolgt de ondervoorzitter.

United by 13, verwijst naar het stamnummer van het oude Beerschot, dat vanaf volgend seizoen opnieuw terug is. “Onder die slogan en met een samenwerking met nog meer clubs in de zuidrand mikken we ook op nieuwe sponsors. Voor hen wordt het zeer aantrekkelijk om samen te werken met een organisatie die een flink deel van de Antwerpse regio bestrijkt. Door deze overname en de toekomstige samenwerking met andere clubs, zal Beerschot meer dan ooit de ploeg van de Antwerpse zuidrand zijn”, aldus nog Walter Damen.