Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De strafste transfer van de zomer: 8 miljoen euro per jaar in grootste voetbaletalage

Doelman Thibaut Courtois zwaait Chelsea uit en speelt de komende zes jaar voor Real.Beeld REUTERS

Real heeft de komst van zijn Belgische doelman bevestigd. Op de medische testen en de laatste formaliteiten na is de deal rond. Thibaut Courtois ondertekent een contract tot 2024 en zal jaarlijks 8 miljoen euro netto verdienen.

Hij is in Madrid. Gisteravond landde een privévliegtuig met aan boord Thibaut Courtois, vader Thierry en zaakwaarnemer Christophe Henrotay in de Spaanse hoofdstad. Vanochtend om 9 uur wordt de doelman in Real Madrid City verwacht voor een check-up in het Sanitas Medical Center en voor uitgebreide medische onderzoeken in het universitair ziekenhuis. Die testen zijn slechts een formaliteit, fysiek is Courtois helemaal in orde.

Courtois (26) realiseert de strafste transfer van een Belg deze zomer. Naar een club met de meeste allure, de sterkste mondiale magnitude. Bij Atlético en Chelsea, en met zijn prestaties bij de Rode Duivels, maakte hij wereldwijd naam en faam, maar Real is van een ander kaliber. In de grootste voetbaletalage ter wereld wordt het leven en voetballen onder de microscoop gelegd. Elke actie, elke parade, elke trap, elke (mis)stap zal er worden geanalyseerd en uitvergroot. Elk pluisje is straks een stofwolk, elke traan een waterval.

De voorbije dagen slingerden verontwaardigde Chelsea-fans hem de lelijkste zaken naar het virtuele hoofd. Meme van slangen, foto's van giraffen tot niet-publiceerbare verwijten. Het zal in het niets vallen met wat komen zal, zij het in positieve of in negatieve zin. Toen Real Madrid de aankondiging van zijn transfer via zijn officiële kanalen de wereld instuurde, begonnen de volgerstellers van zijn persoonlijke accounts te tollen. Sommige fans van Chelsea of van ex-club Atlético haakten beteuterd af, maar de Real-meute zal die verliezen probleemloos opsmukken. Sinds gisteren is Courtois écht wereldbezit. Vanmiddag om 13 uur wordt hij in Santiago Bernabéu voorgesteld.

Elke actie, elke parade, elke trap, elke (mis)stap zal er worden geanalyseerd en uitvergroot

Dubbele van voorganger

In Madrid tekent Courtois een contract van zes jaar, met een nettoloon van 8 miljoen euro per jaar, zo bevestigden Spaanse bronnen - bruto ongeveer 14,5 miljoen. Het dubbele van de Costa Ricaan Keylor Navas, die na drie seizoenen als eerste keus vrede zal moeten nemen met de schaduw van Courtois.

Bij Chelsea kon hij jaarlijks minstens een miljoen euro meer verdienen, maar daar draaide het niet allemaal om. Iets wat hij in zijn communicatie straks ook ongetwijfeld zal benadrukken. Hij zal begrip vragen voor het feit dat hij dichter bij zijn twee kinderen wil zijn. Geen plat excuus. Een gevoel dat nog dieper werd tijdens zijn pre-WK-vakantie in Madrid en de twee weken die hij met hen na Rusland in Tenerife doorbracht. Ook met zijn ex Marta komt hij nog altijd goed overeen.

Zoals verwacht legde Chelsea hem, ondanks een werkweigering van vier dagen om de transfer te forceren, niks in de weg. Vervanger Kepa Arrizabalaga was binnen. Nadat advocaten op de hoofdzetel van de Spaanse Profliga de afkoopsom van 80 miljoen euro in het contract van de Bilbao-doelman betaalden, kreeg Courtois het signaal dat hij naar Madrid mocht vliegen. Een kort feitelijk statement was alles wat zijn ex-club gisteren publiceerde, geen uitgebreide dankspeech.

Real betaalt uiteindelijk 35 miljoen euro plus minstens 5 miljoen aan bonussen. Wie opdraait voor de standaardboete voor het wegblijven van een training, tweemaal zijn vorige weekloon van 110.000 euro, zal nog moeten blijken.