Zestien jaar nadat de taliban verdreven is gaat amper één op drie Afghaanse meisjes naar school

© BELGAIMAGE

In Afghanistan krimpt het aantal meisjes dat naar school gaat. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Volgens dat document zijn de inspanningen van de Afghaanse regering en de internationale donors de voorbije jaren danig teruggeschroefd.

adm

“Zestien jaar nadat de taliban verdreven werden door een militaire interventie onder leiding van de Verenigde Staten, gaat ongeveer twee derde van de Afghaanse meisjes niet naar school”, luidt het. Slechts 37 van de jonge vrouwen in Afghanistan kan vandaag lezen.

Ten tijde van het talibanregime tussen 1996 en 2001 werd het maar zeer weinig meisjes toegelaten te leren lezen en schrijven. De “bevrijding” van de Afghaanse meisjes en vrouwen werd vanaf 2002 een centrale bekommernis voor de internationale coalitie in Afghanistan. Er werden miljarden gepompt in het onderwijs voor meisjes en vrouwen. Maar zelfs volgens de meest optimistische statistieken overschreed het aantal meisjes en vrouwen dat naar school ging nooit de 50 procent, aldus HRW.

© BELGAIMAGE

Door de slechte veiligheidssituatie, armoede en interne ontheemding zitten nu steeds minder meisjes op de schoolbanken in Afghanistan. “Eén enkele aanval kan honderden ouders schrik aanjagen en ervoor doen terugdeinzen hun dochters naar school te sturen”, stelt het rapport. Volgens militaire cijfers controleren de taliban momenteel 11 procent van het land. Ze zijn er echter op uit om nog eens 30 procent onder hun controle te brengen.

Bijkomend probleem is het gebrek aan leraressen. Veel ouders willen immers niet dat hun dochters door mannen worden onderricht. In zeven van de 34 Afghaanse provincies is minder dan 10 procent van de leerkrachten een vrouw. In zeventien provincies is het minder dan 20 procent. Andere obstakels zijn de afwijzing van onderwijs voor meisjes in sommige gemeentes, het feit dat meisjes vroeg trouwen, kinderarbeid en een gebrek aan scholen.

HRW bekritiseert ook dat er minder geld wordt uitgetrokken voor ngo-initiatieven voor onderwijs aan jonge vrouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen