Direct naar artikelinhoud
Stroomproblemen

Voor de sloop bestemde centrale gaat stroom leveren bij tekort

De elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk.Beeld Rudi Van Beek

Een deel van de elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk wordt opnieuw in gebruik genomen. Engie Electrabel wil de centrale, die sinds midden 2017 dicht was, inzetten om een mogelijk stroomtekort deze winter te helpen opvangen.

en

Dat Langerlo opnieuw in gebruik wordt genomen, is toch wel verrassend. In april van 2017 werd de thermische centrale failliet verklaard. Begin dit jaar gaf het gemeentebestuur van Genk positief advies aan de eigenaar, vastgoedgroep Global Real Estate, om de installaties en gebouwen te slopen. Maar zover komt het dus voorlopig niet.

"Wij huren twee gaseenheden van de centrale die in de winter opgestart kunnen worden", bevestigt woordvoerster Hellen Smeets van Engie Electrabel. Het bedrijf kondigde eerder al aan op zoek te gaan naar een extra capaciteit van 200 megawatt om voorbereid te zijn op een eventueel stroomtekort. De installaties in Langerlo zijn operationeel gebleven. Zo bleven de turbines in verwarmde olie liggen, zodat ze nog steeds bruikbaar zijn.

Het Vlaams Parlement heeft het intussen makkelijker gemaakt om installaties (opnieuw) in gebruik te nemen. Gisteren werd in spoedprocedure een decreet goedgekeurd dat de plaatsing van tijdelijke gas- of dieselinstallaties mogelijk maakt. Ook het heropstarten van niet-operationele of zelfs niet-vergunde installaties is een mogelijkheid.

De capaciteit van de twee eenheden in Langerlo is evenwel vrij beperkt. “Het gaat telkens om 44 MW”, zegt Hellen Smeets. Ter vergelijking: de kerncentrale Doel 3 is goed voor meer dan 1.000 MW. Het bedrijf hoopt de productie beschikbaar te hebben tegen begin november. “We hebben een productielicentie aangevraagd. Als die is goedgekeurd, kunnen testen beginnen.”