Direct naar artikelinhoud
Brussels Airport

In uur tijd voor 3.000 euro aan boetes: douane moet stiptheidsactie stopzetten omdat ze te veel verboden spullen vindt

Aanschuiven aan de douane op Brussels Airport.Beeld Photo News

De stiptheidsacties van de douane op Brussels Airport leverden donderdagochtend 5.000 euro aan boetes, een koffer sigaretten en een grote som geld op. “Dit toont aan wat de resultaten zijn wanneer we ons werk kunnen doen zoals het hoort”, zegt de vakbond. Die eist meer personeel om betere controles te kunnen uitvoeren.

Voor de tweede dag op rij hebben de douaniers op Zaventem donderdag een stiptheidsactie gehouden. Ze deden dat om het personeelstekort aan te klagen. De bedoeling was om alle passagiers die tussen 7 uur en 12 uur de aankomsthal wilden verlaten, tegen te houden en te controleren.

Maar rond 9 uur heeft de douane haar actie een tijdlang moeten opschorten. De reden: de vijf douaniers die aan het werk waren, hadden op korte tijd te veel verboden goederen ontdekt. In ongeveer een uur tijd werden vanochtend voor 3.000 euro aan boetes uitgeschreven. De verwerking nam zoveel tijd in beslag dat alle wachtende passagiers zolang zonder controle buiten gelaten werden. Daardoor was de impact van de actie op de passagiers minder groot dan woensdag.

Gemiddelde in beslaggenomen goederen door douane per dag

(top 5 meest voorkomende producten)
 - 20.463 stuks sigaretten
-  694 gram rooktabak
- 25,4 kg verboden etensmiddelen
- 184 geneesmiddelen
- 117 stuks namaak
(Drugs: gemiddeld één vaststelling per maand)

Gemiddelde in beslag genomen bedragen cash in 2018 (tot en met september)

Door het passagiersteam werd tot eind september 2018 in totaal 891.321 euro in beslag genomen, wat neerkomt op een gemiddelde van 3.300 euro per dag

Gemiddelde boetes per dag

- 325 euro per dag aan BTW-boetes (de boetes die betaald moeten worden wanneer er geen BTW betaald is, bovenop de verschuldigde BTW) 

- 12.335 euro per dag aan douaneboetes (bedrag met inbegrip van de grote dossiers waarbij als boete tien keer de ontdoken rechten (max. boete) worden gevorderd)

(Bron: FOD Financiën)

Uiteindelijk werd donderdagvoormiddag 5.000 euro aan boetes uitgeschreven en werden enkele grote vondsten gedaan. De boetes daarvan zijn nog niet mee gerekend in de totaalsom, zegt Marc Nijs van de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. “We vonden onder meer een koffer vol sigaretten en er werd iemand tegengehouden met een aanzienlijke som geld op zak.” Hoeveel dat precies was, kan Nijs niet kwijt, maar bedragen boven de 10.000 euro moeten vooraf gedeclareerd worden. “Wie meer op zak heeft zonder dat te melden, die heeft wellicht niet de beste bedoelingen”, aldus Nijs.

‘Deze vaststellingen tonen aan wat de resultaten zouden zijn wanneer we ons werk konden doen zoals het hoort’
Marc NijsVakbondssecretaris ACV Openbare Diensten

Zodra de douaniers weer vrij waren, werd de stiptheidsactie hervat. “Dit zou de minister toch tot nadenken moeten aanzetten. Deze vaststellingen tonen aan wat de resultaten zouden zijn wanneer we ons werk konden doen zoals het hoort.” Meer mankracht is daarom een must, zegt Nijs. “Er zijn 52 douaniers voorzien op Zaventem die in een continu systeem werken – de klok rond, ook in het weekend. Maar in realiteit zijn er maar 32. Dat kan zo niet langer.” 

Nog meer acties

Bevoegd minister Johan Van Overtveldt (N-VA) laat weten dat er wel degelijk extra aanwervingen gebeurd zijn. “Meer bepaald 141”, zegt zijn woordvoerder. “Die worden momenteel opgeleid en worden verdeeld over de havens en luchthavens. We begrijpen dat de douane op Brussels Airport dat onvoldoende vindt. Daarom hebben we hen ook al laten weten dat, wanneer blijkt dat de brexit straks voor een grote toename aan werk zorgt, kan gekeken worden om dat aantal nog op te trekken.”

Dat de actie van donderdag veel heeft opgeleverd, verbaast Van Overtveldt niet. “Het is logisch dat je meer ontdekt wanneer je altijd iedereen zou controleren. Alleen is dat onmogelijk, dat gebeurt nergens ter wereld. Dus ook wanneer er extra mankrachten bijkomen, zal de controle door de douane nog steeds op basis van steekproeven zijn.”

Komende dinsdag staat er overleg gepland tussen de vakbonden, de topman van de Douane en de baas van de FOD Financiën Hans D’Hondt. Voorlopig is de vakbond niet van plan om de acties te staken. Ook vrijdag plant de douane op Brussels Airport een actie van 7 tot 12 uur. Wordt er maandag geen vergelijk gevonden met de minister van Financiën, dan zullen de acties ook volgende week voortgezet worden.