Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Nieuwe hoop voor alzheimeronderzoek: sportende muizen wijzen de weg naar medicatie

Nieuwe hoop voor alzheimeronderzoek: sportende muizen wijzen de weg naar medicatie
Beeld Flickr/Rene Schwietzke

Fysieke activiteit kan de hersenen van alzheimerpatiënten helpen genezen, zo toont een studie bij muizen. Die biedt nieuwe hoop nadat Pfizer begin dit jaar de zoektocht naar alzheimermedicatie stopte.

Vandaag lijden zo'n 50 miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer en tegen 2050 zou dat aantal verdubbelen, maar de belangrijkste farmareus ter wereld staakte de zoektocht naar medicatie. Een nieuw onderzoek biedt alsnog een mogelijke piste.

In hun onderzoek ziet het team van het Massachusetts General Hospital hoe in de hersenen van muizen met alzheimer die fysieke inspanningen doen, de ziekte teruggedrongen wordt.

Bij iemand met alzheimer gaan veel hersencellen en connecties tussen hersencellen verloren en is er daardoor ook veel neurologisch 'afval' aanwezig dat de schadelijke effecten vergroot. Veel onderzoek heeft zich dan ook geconcentreerd op manieren om dat afval 'op te ruimen'.

De vorsers ontdekten nu dat fysieke activiteit zo'n opruimmechanisme in gang zet. Bij de sportende zieke muizen in hun studie bleek het geheugen zich veel beter te herstellen dan bij de sedentaire zieke muizen. En dat komt omdat het sporten de hippocampus, die onder andere instaat voor leerprocessen en geheugen, zich deels herstelt door de fysieke activiteit.

De vorsers ontdekten dat fysieke activiteit een opruimmechanisme in gang zet