Minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen) wil een klacht indienen tegen partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) wegens laster.

"Sabotagepolitiek" versus "een aanval op de vrijheid van meningsuiting": minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gaat klacht indienen tegen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez 

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft aangekondigd dat ze gerechtelijke stappen overweegt tegen partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR). Bouchez beschuldigt Van der Straeten van leugens in het dossier rond de kernuitstap. En dat pikt de minister niet langer. "Dit is sabotagepolitiek", zegt ze in Terzake, waar ze in debat ging met de MR-voorzitter. 

Begin deze week liet de MR-partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez vallen dat hij een onderzoekscommissie wil over de sluiting van de kerncentrales. In een interview met De Standaard beschuldigde hij minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en de toenmalige CEO van hoogspanningsnetbeheerder Elia, Chris Peeters, ervan het dossier gemanipuleerd te hebben.

Van der Straeten kondigde eerder vandaag al aan gerechtelijke stappen te ondernemen naar aanleiding van de uitspraken van Bouchez. In Terzake, waar de twee de confrontatie met elkaar aangingen, herhaalt ze die reactie.

"Het gaat om uitspraken van meneer Bouchez in De Standaard, waarin hij zegt dat ik lieg en het energiedossier geïnstrumentaliseerd heb. Dat zijn groteske uitspraken zonder grond. Ik heb het gehad met die sabotagepolitiek. Dan moet een rechter zich daar misschien maar over buigen."

Klacht wegens laster

Misschien dus. Want of Van der Straeten al een klacht heeft ingediend, is niet zeker. Eerder vandaag liet het kabinet van de minister al aan VRT NWS weten dat Van der Straeten een klacht zou indienen voor laster. “Ik heb met mijn raadsman uitvoerig overlegd. Het is duidelijk dat dergelijke uitspraken, zonder begin van bewijs, laster en eerroof uitmaken", zegt ze daarover in Terzake. 

Als politici moeten we stilstaan bij de manier waarop we met elkaar omgaan. Wij zijn rolmodellen en hoe we met elkaar omgaan doet ertoe
Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie (Groen)

Met haar klacht wil de minister van Energie de boodschap delen dat politici elkaar in de toekomst met meer respect moeten behandelen. "Als politici moeten we stilstaan bij de manier waarop we met elkaar omgaan. Wij zijn rolmodellen en hoe we met elkaar omgaan doet ertoe."

"Een ongeziene actie", reageert Georges-Louis Bouchez. "Naar de rechter stappen is behoorlijk schandalig. Het is een aanval op de vrijheid van meningsuiting en op het publieke debat. U hebt het recht om niet van mijn stijl te houden, maar als we aangifte gaan doen tegen iedereen met een stijl die ons niet ligt, dan zou ik voortdurend naar het justitiepaleis moeten." 

Discussie over contracten

De discussie tussen Van der Straeten en Bouchez draait rond de kernuitstap. Eind 2020 kondigt de nieuwe regering De Croo aan om alle kerncentrales over 5 jaar te sluiten. Een aantal kerncentrales openhouden kan wel, als in 2021 niet aan een aantal voorwaarden voldaan zou zijn. Eind 2021 bevestigt Van der Straeten dat het openhouden van de kerncentrales niet op tafel ligt.

Maar in 2022 moet de regering terugkomen op haar plan. Door de energiecrisis wordt de kernuitstap in 2025 onhoudbaar, en de sluiting van de twee jongste reactoren wordt met 10 jaar uitgesteld. 

Bouchez trekt het beleid van Van der Straeten scherp in twijfel. Volgens hem heeft de minister rapporten verdraaid om te lang vast te houden aan de kernuitstap. In Terzake voegt hij daar bovendien nog aan toe dat er contracten met Engie zouden zijn die zelfs de regering niet kon inkijken. 

Van der Straeten ontkent dat: "Ik wil met klem zeggen dat dat niet klopt. We hebben niet alleen alle contracten maar ook alle gelinkte documenten gepubliceerd op de overheidswebsite." 

Bekijk - Georges-Louis Bouchez beschuldigt minister Van der Straeten ervan contracten met Engie achtergehouden te hebben.

Videospeler inladen...

Parlementaire onderzoekscommissie

Eerder vandaag had de MR-partijvoorzitter op X gereageerd op het interview van Van der Straeten. "Frankrijk heeft een grote parlementaire commissie georganiseerd om inzicht te krijgen in de energiefouten en energiekwesties van de afgelopen 20 jaar, door te luisteren naar de presidenten van de republiek."

"In Duitsland zijn er een aantal onthullingen geweest over de omstandigheden die geleid hebben tot de kernuitstap. Maar wanneer we in België vragen om rustig, maar grondig parlementair onderzoek rond het onderwerp, dreigt minister Van der Straeten met een klacht."

Bouchez zegt in Terzake dat hij parlementaire onderzoekscommissie wil naar het energiebeleid van de voorbije 20 jaar. Dat is een opvallende uitspraak, een maand voor de verkiezingen en nadat het parlement al ontbonden is. 

"We mogen vragen stellen en proberen te begrijpen waarom we in 2021 nog kerncentrales konden missen, en dat in maart 2022 plots niet meer kon. Men haalt de oorlog (in Oekraïne) aan, maar dat wil zeggen dat we niet voorbereid waren op een diplomatieke breuk met Rusland. Dat toont een gebrek aan ernst." 

Regering vormen met Bouchez?

Een nieuwe regering vormen met de MR van Bouchez ziet de Energieminister niet zitten: "Wel met de MR, maar niet met de methode van meneer Bouchez." 

"Dat wil zeker niet zeggen dat we geen regering kunnen vormen met partijen waarmee we van mening verschillen. Maar een regering is een team dat samen een beleid realiseert."

De minister verwijt de MR-voorzitter aan "bully-politiek" te doen. "Het zijn verkiezingen. Ik betreur dat er in de 3,5 jaar dat we samen in de regering hebben gezeten – waarin je normaal gezien als partners een beleid uitvoert – de dossiers die ik op tafel heb gelegd door zijn partij gesaboteerd zijn geweest", klinkt het.

Meest gelezen