Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Krijgt Bill Cosby vandaag 30 jaar cel?

Bill Cosby.Beeld AFP

Bill Cosby krijgt vandaag en morgen van de rechter te horen welke straf hij krijgt. De 81-jarige komiek is op drie punten schuldig bevonden aan het drogeren en misbruiken van voormalig basketbalster Andrea Constand in 2004. 

Voor elk misdrijf kan de gevallen komiek een celstraf van maximaal tien jaar krijgen, in totaal dus dertig jaar. Als het van de aanklagers afhangt, wordt hij ook meteen na de uitspraak overgebracht naar de gevangenis. Eigenlijk wilden ze hem al laten opsluiten toen hij in april schuldig bevonden werd, maar de rechter bepaalde toen dat hij na het betalen van een borgsom van een miljoen dollar (ruim 850.000 euro) op vrije voeten mocht blijven. Hij kreeg wel een elektronische enkelband.

Cosby zou niet alleen Constand hebben misbruikt: in totaal zijn 62 vrouwen naar voren gekomen met soortgelijke verhalen over de komiek. De meeste andere zaken zijn echter verjaard. Vorig jaar werd de zaak van slachtoffer Andrea Constand wel behandeld.

De rechter in zijn zaak, Steven O'Neill, heeft niet bekendgemaakt waarom hij twee dagen nodig heeft voor de uitspraak. Als de advocaten van Cosby daarna nog beroep aantekenen, kan de zaak volgens TMZ nog jaren aanslepen.