Direct naar artikelinhoud
Cryptomunten

Echt geld ophalen via virtuele munten: op de cryptoconferentie in Brussel is er veel interesse, maar weinig expertise

Echt geld ophalen via virtuele munten: op de cryptoconferentie in Brussel is er veel interesse, maar weinig expertise
Beeld rv

Bedrijven die echte euro's ophalen bij investeerders door een eigen digitale munt uit te geven? Het kan. Investeerders, hobbyisten en zakenlui die zulke investeringen wel zien zitten, verzamelden op de allereerste conferentie over investeren in cryptomunten in België.

De hausse rond digitale munten heeft duidelijk mannen in strakke pakken met opgeblonken schoenen bereikt. Ze hebben de voormiddag in hun agenda vrijgemaakt voor de — volgens de organisatoren — allereerste conferentie over investeren in cryptomunten in België. Ook een handvol vrouwen sluit aan om in enkele uren tijd een stoomcursus in digitale munten te verwerken.

Er hangt bij aanvang een licht nerveus sfeertje. Terwijl de eerste gasten nog gezellig een koffie drinken en elkaar uitvragen over elkaars ervaringen in de wereld der digitale munten, zorgt file voor de nodige vertraging. En er staat heel wat op het programma.

Wat moet je weten over virtuele munten? Hoe moet je erin investeren? Hoe kun je er geld mee ophalen? En hoe risicovol is dat allemaal? "We hadden toen nooit gedacht dat er een honderdtal mensen op zou afkomen", zegt Raphaël Abou van financieel adviesbureau Allyum.

Wie de statistieken bekijkt, ziet in een oogopslag een verklaring. Begin 2017 zat er voor 14 miljard euro aan geld in alle virtuele munten samen. Aan het einde van vorig jaar was de volledig markt meer dan 500 miljard euro waard. Die cijfers circuleren tegenwoordig bij wijze van spreken al in cafégesprekken: iedereen wil geld verdienen zonder er iets voor te moeten doen.

'We hadden toen nooit gedacht dat er een honderdtal mensen op zou afkomen'
Raphaël Abou, organisator

Wilde Westen

Uit een rondvraag aan het begin van de voormiddag blijkt dat minder dan de helft van de bezoekers een of meerdere virtuele valuta in zijn bezit heeft. "En wie kent de precieze waarde ervan?", gooit Abou in de groep. Een gezamenlijke bulderlach schalt door de zaal: alsof iemand dat precies weet. "En wie weet of wat je hebt legaal is?", waarop de zaal vertwijfeld wacht op een antwoord.

Samen met de marktwaarde van virtuele munten is ook het aantal ICO's, of Initial Coin Offerings, in 2017 de hoogte ingeschoten. Bij zo'n ICO creëren bedrijfjes een nieuwe digitale munt die geïnteresseerde investeerders kunnen kopen. Op die manier hoeven initiatiefnemers geen lening aan te gaan bij de bank of grote investeerders te overtuigen van hun businessplan. 

De enige vereiste is een Word-document uitschrijven waarin ze beloven een virtuele munt te creëren die bijvoorbeeld kan dienen als wisselmunt op een ultramodern gamingplatform. In totaal werd er in 2017 meer dan 3 miljard euro in ICO's gepompt. Er komen dagelijks drie ICO's bij.

'Op dit moment is de wereld van virtuele munten het best te vergelijken met het Wilde Westen'
Raphaël Abou, organisator

"Op dit moment is die wereld het best te vergelijken met het Wilde Westen", zegt Abou. "Er zijn heel weinig mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn." 

Raphaël Abou, organisatorBeeld Tim Dirven

Geheime formule

Jammer, vinden verschillende sprekers in de zaal. Zij zijn ervan overtuigd dat er tussen al de rommel pareltjes te vinden zijn die hetzelfde potentieel tonen als Google of Facebook. "Net zoals tijdens de internetzeepbel van eind jaren 90 zijn er heel wat bedrijven die miljoenen ophalen zonder dat er een duidelijk project is", leert Benoît Féron, die zich in de legale kant van ICO's verdiept.

Een geheime formule om die te herkennen is er jammer genoeg niet. Het komt er vooral op neer om als investeerder heel goed je huiswerk te maken vooraleer je ook maar overweegt om geld in een ICO te stoppen.

Wie dat doet, doet dat overigens volledig op eigen risico. "Een ICO is op dit moment niet illegaal, maar we kunnen ook niet zeggen wat echt legaal is", zegt Jo Vercammen, die zelf voor zijn bedrijf Juru een Initial Coin Offering voorbereidt. Hij is al een aantal keer op de koffie geweest bij de financiële waakhond FSMA. "Maar zij geven geen sluitend antwoord."

'Een Initial Coin Offering is op dit moment niet illegaal, maar we kunnen ook niet zeggen wat echt legaal is'
Jo Vercammen, ondernemer en docent aan Howest

De FSMA liet in november verstaan dat de regels bij ICO's afhangen van de manier waarop die gestructureerd worden en zegt vandaag geen weet te hebben van een eventueel initiatief om ICO's te reguleren. 

Daar zijn heel wat nieuwe bedrijven en investeerders niet rouwig om. "Een ICO dient net om regels te ontwijken", klinkt het vanuit de zaal.

Jo Vercammen, die voor zijn bedrijf Juru een Initial Coin Offering voorbereidt.Beeld Tim Dirven